Bassengdrømmen

Bassengdrømmen

Mange boligkjøpere går med en drøm om svømmebasseng i hagen. Tanken på late sommerdager ved bassenget er forlokkende for de fleste.

Porteføljen til Sem & Johnsen Eiendomsmegling består først og fremst av boliger i mellom- og høyprissegmentet i Oslo Vest og Bærum Øst, hvor tettheten av svømmebasseng er betydelig høyere enn i resten av landet. Våre meglere har derfor lang erfaring med salg av boliger med basseng. -Nordmenn med god økonomi har blitt mer luksusorienterte, sier eiendomsmegler Marit Tukjær Lie. En gjennomført uteplass, med unike detaljer og fasiliteter som paviljong, utekjøkken og basseng blir stadig vanligere på ønskelisten.

Den gode nyheten er at utendørsbasseng har utviklet seg mye de siste tiårene, og et moderne basseng er både rimelig i drift, enkelt å vedlikeholde og har lang holdbarhet. Det er imidlertid ikke til å komme bort ifra at et svømmebasseng er en kostbar investering som både krever grundig planlegging og forutsetter at man har en egnet tomt. Her er rådene for å oppnå bassengdrømmen.

Plassering av bassenget

Det er lurt å plassere bassenget i nærheten av huset. Da er det lett å ta en dukkert når man ønsker det, og for foreldre blir det enklere å holde øye med barna. Det lønner seg også å plassere bassenget et sted hvor det er mye sol. Solen vil da bidra til å enten helt eller delvis stå for oppvarming av bassenget i sommersesongen, selvfølgelig avhengig av været og hvor høy temperatur man vil ha i vannet. I følge Byggesmart.no koster det ca. 500 kr per måned å holde 28 grader i vannet fra mai til september, gitt en typisk norsk sommer, strømpriser på dagens nivå og normal størrelse på bassenget.

Dersom man velger å varme opp vannet med en luftvarmepumpe, vær oppmerksom på at denne lager noe støy. Plasser derfor varmepumpen slik at den ikke forstyrrer unødvendig. Det kan også være hensiktsmessig å plassere bassenget i noe avstand til busker og trær. Da får man mindre rusk og rask i bassenget, som betyr mindre vedlikeholdsarbeid.

Valg av basseng

Det finnes et stort antall bassenger å velge mellom, både hva gjelder type, form og materialer. Noen bassenger er laget av glassfiber, andre er laget av rammer i ulike materialer med forskjellig type foring. Noen bassenger blir støpt og flislagt. Det finnes runde og rektangulære bassenger, eller man kan bestemme form selv. Noen egner seg til å plasseres parallelt med eller nedsenket i terrenget, mens andre er ment å være over bakken. Hva man velger avhenger av smak, budsjett og hvor man ønsker å plassere bassenget.

Mange velger å plassere bassenget slik at det har samme nivå som terrenget rundt. Dersom bassenget skal bygges inn i terrenget vil et av de første stegene være å kartlegge grunnforholdene. Dersom det må fjernes mye masser, ta hensyn til dette i prosjekteringen og se på muligheten for å bruke massene til å planere egen tomt. Da sparer du arbeidet og kostnaden med å kjøre bort og deponere massene. I tillegg til å bestemme hvilken form og type man ønsker på bassenget må man avgjøre om man ønsker trapper eller stiger. Også her er det mye å velge mellom. Man kan få trapper støpt i et hjørne av bassenget eller innfelte trapper. Man kan også få enkle stiger.

Sikkerhet

Som eier av et basseng står du ansvarlig for at ikke mennesker eller dyr kan falle uti. Man må derfor sikre bassenget på et slikt vis at det ikke er åpen tilgang til det. Dette kan enten løses ved å ha et gjerde rundt bassenget eller ved å bruke et bassengdekke eller et bassengtak. Et bassengdekke eller tak har også den fordelen at det hindrer blader og rusk å falle i vannet. Det reduserer derfor også behovet for bruk av kjemikalier. Man får både manuelle og helautomatiske deksler/tak. Prisforskjellen på disse er stor, men spesielt dersom man ønsker å kunne bruke bassenget ofte, vil et helautomatisk bassengtak senke terskelen for å ta bassenget i bruk. Mange bassengtak er så høye at man kan bruke bassenget når taket er trukket over, slik kan man forlenge badesesongen. For å holde et basseng rent og hygienisk blander man med jevne mellomrom en del kjemikalier i vannet. Disse er det viktig at man har et godt og trygt oppbevaringssted til.

Lønnsomhet og budsjett

Ønsker du å bygge basseng med tanke på salg anbefaler vi at du kontakter en megler for å avklare om bassenget faktisk vil gi en reell verdiøkning av eiendommen. Et alternativ til å bygge bassenget er å prosjektere og søke om å få bassenget godkjent, samt hente inn et tilbud fra en bassengleverandør. Informasjon og tegninger kan legges ved prospektet og på den måten synliggjøre mulighetene for potensielle kjøpere.

Er byggeplanene klare, begynn med å hente inn priser og alternativer fra ulike leverandører og sett opp et budsjett for prosjektet. Et slikt budsjett burde inneholde følgende poster:

  1. Pris på bassenget man ønsker seg – inkludert sikring, pumpe, filter og montering
  2. Grunnarbeider/gravearbeider
  3. Rørlegger
  4. Elektriker
  5. Søknad til kommunen
  6. Driftskostnader (strøm, renhold og vannforbruk)

Er du på jakt etter en bolig med basseng, eller har du planer om å selge?

Ta kontakt med partner og eiendomsmegler Marit Tukjær Lie

Ta kontakt direkte eller via skjemaet under

Liste med 1 menneske