Boligene det er størst rift om

Boligene det er størst rift om

Svært ettertraktet, og en sikker investering. Dette er Oslo-boligene kjøperne jakter på.

- Det bygges ikke nok av den type boliger folk i Oslo vil ha, nemlig familieboliger, uttalte Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen, under en debatt om boligmarkedet på Sem & Johnsens eiendomsdag i november 2018.

- Det bygges massevis med leiligheter, men nesten ingen rekkehus, tomannsboliger eller eneboliger, sa Andreassen, og mente det gjør at slike boliger er en svært sikker investering.

STERK BETALINGSVILLIGHET HOS KJØPERNE

- Dette er noe vi også merker. Etterspørselen etter familieboliger er stor, spesielt om de ligger innenfor eller nær ring 3, sier Tor-Inge Hoel Betten, eiendomsmegler og daglig leder ved Sem & Johnsens Vika-kontor.

- Det er et stort press på mindre familieboliger på 120-140 kvm, i en prisklasse fra 9 og opp mot 12-13 millioner. Et rekkehus som legges ut for 9-10 millioner, og kanskje er et oppussingsprosjekt, kan gå langt over prisantydning. Betalingsvilligheten er veldig sterk i denne prisklassen, sier Betten.

- Større familieboliger i høyere prisklasse er det mindre trykk på, selv om kvadratmeterprisen kan være den samme, eller til og med blir lavere enn på de mindre oppussingsobjektene når man regner med hva det vil koste å sette dem i stand.

Grunnen er at det er langt flere boligkjøpere i prisklassen opp mot 13 millioner.

- De store eneboligene er utenfor rekkevidde for mange, men en del av en tomannsbolig eller et rekkehus har flere råd til. Og for folk i etableringsfase eller med små barn er ikke leiligheter så interessant, de ønsker seg utearealer.

På Vinderen er det for eksempel mer å velge i blant leiligheter som er rundt 120 kvm store, enn det er på rekkehus eller tomannsboliger i samme størrelse. Dermed er det større etterspørsel og høyere kvadratmeterpris på rekkehus enn på leiligheter her.

- De mindre familieboligene som ikke er for store og dyre, og fyller et vesentlig behov, er det stor etterspørsel etter, men lite til salgs av. Mange ender opp med å flytte til Bærum, Oppegård eller mot Lillestrøm, men førstevalget hadde vært å slippe pendling og bli boende i Oslo.

Leter du etter drømmeboligen? Kanskje finner du den blant boligene våre som kommer for salg? Sjekk selv her

- Har du en bolig av denne typen er du nærmest garantert et raskt og godt salg, uansett når du legger den på markedet. Standard har ikke så mye å si, kjøperne er villige til å pusse opp, og også strekker seg langt for å vinne budrunden, sier Betten.

- Har Andreassen rett i at det er en sikker investering?

- Historisk sett har eiendom i Oslo vært en sikker investering. Og som Andreassen sier bygges det lite nytt av denne type boliger sentralt i byen. Så er det også slik at de fleste kjøper familiebolig fordi de har tenkt å bli boende der ganske lenge, så jeg tror han har rett i det, sier Betten.

Vil du vite mer?

Liste med 1 menneske

Vi kan Oslos boligmarked

Sem & Johnsen har mer enn 40 års erfaring med eiendomsmegling i Oslo. Har du en bolig å selge, eller er du på jakt etter noe spesielt, kan du kontakte oss, så hjelper vi deg gjerne.