Sveitserhus med schwung

Sveitserhus med schwung

Sans for hus med historie? Da er 122 år gamle Lerkelund i Bøn, Akershus, din drømmebolig.

På en liten høyde, med utsyn over åker og eng, ligger Lerkelund – et staselig sveitserhus fra 1896 med såpass mye historie i veggene at det nesten er rart at de holder.

Men det gjør de selvsagt, som de har gjort i 122 år. Så er også veggene bygget av laftet tømmer fra låvebygningene som var tilknyttet Eidsvollbygningen, som ligger noen kilometer unna.

- Disse låvene ble tatt ned på 1850-tallet, og så ble det flotte tømmeret lagret og altså brukt til å bygge dette huset noen tiår senere, forteller Olaug Berg, som sammen med mannen sin har eid Lerkelund siden 1998.

Se Lerkelunds boligannonse her

Tømmeret er av malmfuru, som er ekstra slitesterkt og vedlikeholdsfritt, og historisk har blitt brukt når virkelig staselige bygg skulle reises – for eksempel våre flotte stavkirker.

Det skulle absolutt bygges staselig da Bønsdalen Paper Mills i 1890 satte i gang byggingen av det som skulle bli selskapets direktørbolig. Seks år senere sto sveitservillaen i dragestil ferdig.

- Grunnmuren består av én meter tykke granittvegger. Dette er på alle måter et solid bygg, sier Olaug.

På 122 år har Lerkelund opplevd mye. Fra 1920-tallet og frem til krigen var Lerkelund et pensjonat og rekreasjonssted der byfolk kunne komme for å slappe av i landlige omgivelser.

Men da Mathiesen-familien, som også eide Eidsvold Verk, overtok eiendommen, ble den til Norges første barnehage. Med hest og kjerre, og senere drosje, ble barna til arbeiderne ved Mathiesen Eidsvoll Værk hentet hver morgen for å tilbringe dagen på Lerkelund, mens foreldrene var på arbeid.

Foto: Akershusbasen

---

Da krigen kom, opplevde Lerkelund sine mørkeste år. Eiendommen ble rekvirert av tyskerne. Lerkelund var bosted og representasjonsbolig for høyt rangerte tyske soldater. Blant dem som bodde her var en av generalene som sto bak Trandumdrapene. Tyskerne satte spor etter seg i form av to relieffer, en ørn og et hakekors, som ble murt opp i veggen bak baren i kjelleren.

Disse nazisymbolene ble fjernet på 70-tallet, da høyesterettsadvokat og motstandsmann Tore Sverdrup Engelschiøn eide Lerkelund.

- I ettertid sa han at han burde latt symbolene stå, da de hadde historisk verdi, sier Olaug.

Da hun og mannen overtok huset i 1998, hadde det fungert som privatbolig i flere tiår. Ekteparet har gjennom sine tyve år på Lerkelund pusset opp og restaurert med det formål å ta huset tilbake til sin opprinnelige stil.

Resultatet er en unik bolig med en staselig hall der den flotte trappen med treskjæringer er fokuspunkt, en festsal som kan romme 40 middagsgjester, salonger, bibliotek og et stort kjøkken med åpen peis, for å nevne noe.

Se video fra Lerkelund her

«Olaug og mannen hennes har lagt mye kjærlighet og omtanke i restaureringen og oppgraderingen av eiendommen, og Lerkelund har en særegen og herlig atmosfære. »

- Et hus som dette krever noen som bryr seg om det. Vi har prøvd å holde det i best mulig stand. Det har vært et spennende prosjekt, og et godt sted å bo.

Nå er tiden inne for å gi noen andre muligheten til å bo i det flotte sveitserhuset.

- Vi trapper ned på jobbing i årene fremover, og har kjøpt oss en seilbåt i Kroatia som vi ønsker å bruke så mye som mulig. Da passer det bedre å ha en mindre bolig, sier Olaug.

Det er forståelig. Lerkelunds boareal er på nærmere 800 kvm, og huset står på en nesten fire mål stor tomt.

- Vi har ikke bebodd hele huset selv, men hatt leietakere i utleiedelene i kjelleren og andre etasje, sier Olaug.

De nye eierne av Lerkelund vil bo i et hus de fleste i eidsvolltraktene kjenner til.

- Huset ble også jevnlig brukt for å holde «trollklubb» for barn og ungdom fra lokalområdet, så det er mange som har et forhold til stedet, sier Olaug.

Hun trekker frem den rolige beliggenheten som likevel bare er noen kilometer fra Råholt med sine butikker og servicetilbud, 20 minutter fra Gardermoen, og tre kvarter fra hovedstaden.

- Å ha det så fritt og fredelig er noe vi har satt stor pris på. Naboskapet med vår eneste nabo, Nedre Bøn gård, er veldig godt. Samtidig har man alt man trenger ikke mange minutters kjøretur unna. Det blir vemodig å flytte herfra, men det er riktig som det heter; alt til sin tid.

- Jeg har solgt mange flotte boliger i løpet av min tid som megler, men Lerkelund er blant dem som virkelig skiller seg ut, sier Tor-Inge Hoel Betten, eiendomsmegler og daglig leder ved Sem & Johnsens Vika-kontor.

- Jeg er selv fra traktene, og derfor er det et spesielt oppdrag for meg. Olaug og mannen hennes har lagt mye kjærlighet og omtanke i restaureringen og oppgraderingen av eiendommen, og Lerkelund har en særegen og herlig atmosfære. Dette er sjelden sjanse for liebhabere som ønsker seg en bolig med sjel, sier Hoel Betten.

Se Lerkelunds boligannonse her

Ønsker du mer informasjon om Lerkelund? Ta kontakt med Tor-Inge Hoel Betten på mobil 95 84 47 00 eller e-post tib@sem-johnsen.no

Vi selger det sjeldne

Sem & Johnsen har mer enn 40 års erfaring med å selge unike og særegne eiendommer. Ta gjerne kontakt med oss for en hyggelig boligprat.