Derfor bør du forberede boligsalget før du kjøper nytt

- Mange fokuserer bare på boligen de skal kjøpe, og glemmer den de skal selge.

- Mitt beste råd er å kombinere de to prosessene. Begynne å forberede boligsalget allerede når du bestemmer deg for å starte å se etter en ny bolig, sier Simon Skjeldal Andersen i Sem & Johnsen.

Han har bistått i flere hundre boligsalg, og ser at mange får det i overkant travelt når de skal selge boligen.

- Det er mange som setter i gang salgsprosessen først når de har kjøpt noe nytt. Da blir hele prosessen veldig stressende. Da skal alt skje på én gang, og så blir resultatet 80 prosent, ikke 100, sier Andresen.

- Vi meglere hører ofte på visning at folk sier at boligen var fin, men … Slike men-momenter handler ofte om små forbedringer som burde vært gjort før boligen ble lagt ut for salg. Da handler det som regel om at det har vært en litt forhastet salgsprosess.

Derfor bør du starte salgsprosessen tidlig:

  • Du får presentert boligen på best mulig måte
  • Du får tid til å fikse ting takstmann, megler og/eller stylist påpeker
  • Du har mulighet til å ta gode utebilder
  • Det blir lettere å legge inn bud på noe nytt når du vet at boligen du har er salgsklar
  • Megleren din kan hjelpe deg i jakten på ny bolig

Les også: Slik gjør du boligen klar for fotografering

Kjøperne velger bort halvgjort

- Det gjelder å presentere boligen på beste måte, spesielt hvis det er en type bolig det finnes mange tilsvarende av ute på markedet. Kjøperne har blitt stadig mer kresne, og kan de velge mellom en leilighet som er 80 prosent OK og en som er 90 prosent OK, så velger de den som trenger minst arbeid.

Berg anbefaler derfor at du tidligst mulig får megler på befaring. Han eller hun vil kunne komme med gode innspill til både hvordan boligen bør presenteres, og hvilke ting som bør gjøres. Kanskje kan det være en idé å få en stylist innom for å gi råd. Hvis du ønsker at boligen skal styles profesjonelt, er det fint om dette planlegges i god tid.

- Det er lett å se seg blind på egen bolig, så å få hjelp fra noen som vet hva kjøperne faller for kan lønne seg.

Få inn takstmannen tidlig

Takstmann kan også godt gjøre befaringen tidlig i prosessen.

- Da får du tid til å rette opp småting takstmannen påpeker. Hvis takstmannen påpeker at det bør fuges på nytt rundt kjøkkenvasken, at glassdøren i dusjen må festes bedre til veggen, eller at det mangler gulvlister på et av rommene, så er dette ting du enkelt kan ordne opp i. Husk også at en tilstandsrapport er gyldig i seks måneder. Du kan altså godt få takstmannen på besøk i november, selv om du ikke kommer til å kjøpe noe før til våren, sier Andresen.

Skulle du ikke finne ny bolig så raskt som du trodde, er det ikke noe problem mht. tilstandsrapporten.

- Det koster ikke mye å få takstmannen til å oppdatere tilstandsrapporten om det skulle gå mer enn seks måneder før du legger ut boligen på markedet.

Les også: Hva bør du gjøre før takstmannen kommer?

Å begynne å tenke på bilder til boligannonsen i god tid er også smart.

- Som regel kommer fotografen og tar bilder en uke eller to før boligen legges ut på markedet. Men det kan være lurt å ta noen av utebildene før dette, spesielt om du skal selge vinterstid, og gjerne vil vise uteområdene slik de ser ut i sommerhalvåret.

Det finnes enda et godt argument for å starte jobben med å forberede boligsalget tidlig.

- Det er også lettere å tørre å by på en bolig når du vet at boligen du har er presentabel og så å si salgsklar.

Koster ikke mer å starte salgsprosessen tidlig

- Det koster ikke noe ekstra å inngå avtale med megler på et tidlig tidspunkt. Da kan du også få god hjelp i en kjøpsprosess. Du får en verdivurdering av boligen du skal selge, tips om aktuelle boliger, og informasjon om markedet der den aktuelle boligen ligger. Hvis du finner noe du skal by på kan megleren din komme med tips i budrunden.

Boligsalget blir altså mindre stressende om du starter forberedelsene i god tid. Men hvis du finner drømmeboligen helt plutselig, og må kaste deg rundt og få solgt boligen, hvor kjapt kan det egentlig gjøres?

- Det kommer an på type bolig. Det avhenger av boligen tilhører et borettslag eller et sameie eller ei. I et borettslag må du forholde deg til avklaring av forkjøpsrett, for eksempel. Men ellers kan du, hvis du virkelig går inn for det, legge ut boligen innen to uker.

Det er likevel ikke noe Andresen anbefaler.

- Da vil du kanskje alltid lure på om det hadde gått bedre om du brukte litt mer tid på å forberede salget.