Fin fart på Frogner

Oslos mest ettertraktede strøk på vei til å finne formen igjen, forteller Frogner-ekspert Camilla Sem.

Frogner klinger godt i de fleste osloborgeres ører. Assosiasjonene går til brede gater, grønne trær, byvillaer og klassiske vakre bygårder. De fleste kan plassere Frogner-perler som Vigelandsparken, Vestkanttorget og Gimletoppen. Men hva med Schafteløkken, Heia eller Lille Frogner?

Camilla Sem, partner, advokat og eiendomsmegler og en av grunnleggerne av Sem & Johnsen, har ingen problemer med å plassere disse nabolagene.

- Jeg har selv vokst opp på Frogner, de første seks årene i Oscars gate, så i Gyldenløves gate, og gått på Uranienborg og Hartvig Nissen skole. Jeg har senere bodd på Frogner store deler av livet, og solgt boliger her i flere tiår. Så jeg kjenner hver krinkelkrok og bakgård, sier Sem, som faktisk er barnebarn av Gustav Vigeland.

Hun har lang erfaring som megler i Oslo, og startet sin karriere i kontorer i Munthes gate, så på Briskeby, og nå ved Sem & Johnsens Frogner-kontor i den flotte teglsteinsgården i Frognerveien 36, like ved Kaffebrenneriets store Frogner-avdeling, som er en av strøkets mange populære kaféer.

- Her holdt tidligere Andresens bank til, og senere Kreditkassen. Jeg husker at min far hadde bankboks her da jeg vokste opp, sier Sem.

Frogner har de høyeste boligprisene i Norge med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på rundt 85 000 kroner, og regnes som «indrefileten» i Oslos boligmarked.

- Ja, Frogner er jo indrefileten. Det er et særdeles attraktivt boligmarked. Det handler både om nærheten til sentrum, et godt kollektivtilbud og at du finner alt du trenger her av både butikker, restauranter og kafeer, kino og vinmonopol. I tillegg har man flotte parker og plasser, som Vigelandsparken, selvfølgelig, og Vestkanttorget, Youngs have og Riddervold plass.

- 2017 var et vanskeligere salgsår, dog frem til påske fungerte det meget bra. Men da kom den nye boliglånsforskriften og la en demper på markedet, og spesielt for småleilighetene, som gjerne blir kjøpt for utleie. De større og mer kostbare leilighetene som folk kjøper for å bebo selv ble i mindre grad berørt.

Fasit for Frogner ble at prisene falt med 7,1 prosent fra januar 2016 til januar 2017. Men da skal det sies at prisene her steg med nesten 25 prosent i løpet av 2016, så ser man på prisutviklingen med lengre enn ettårsbriller, har ikke Frogner vist seg å være noe dårlig område å investere i for boligkjøpere.

- I og med at markedet steg så meget i 2016, så er det ikke unaturlig at man får en korreksjon. Alt kan ikke gå til himmels, men de beste beliggende eiendommene blir minst berørt.

- Frogner har et særdeles godt boligmarked. Når det gjelder kvadratmeterpris er det selvsagt store individuelle forskjeller, fra nabolag til nabolag, gate til gate, og også innenfor den enkelte bygård, sier Sem.

- Hvordan ser markedet ut nå i starten av 2018?

- Det er en helt annen bevegelse i markedet nå. Det kommer flere boliger for salg, og det er mange på visninger, og for kurante objekter blir det gjerne budrunder. Indrefileten Frogner vil alltid oppnå gode priser, uansett marked. Det er jo slik at Frogner er så godt som utbygget, det er vanskelig å finne plass til nye prosjekter her.

Hun trekker frem Nordraaks gate, Tiedemands gate, Eckersbergs gate, Gyldenløves gate og Elisenbergveien som eksempler på svært populære adresser midt i hjertet av Frogner. Alle disse gatene er brede, med flotte bygårder og byvillaer med forhager.

- Det er så mange fine gater her. Jeg kunne nevne langt flere, som Oscars gate, Kruses gate, Lille Frogner allé og Kristinelundveien, eller Fritzners gate og Thomas Heftyes gate. Hva som er drømmeadressen kommer an på hva du søker, for Frogner har alt fra små ettromsleiligheter til store leiligheter på 150 kvadratmeter eller mer, moderne leilighetsbygg til gamle ærverdige byvillaer.

- Det er rimelig sikkert at boliger her blir solgt, fordi alle vet at Frogner er et sikkert investeringsområde og – aller viktigst – et hyggelig sted å bo.

- Hvem kjøper her?

- Både unge og eldre, og også mange barnefamilier. Det er ikke alle som vil ut av sentrum selv om de får barn, og på Frogner er det flere gode barnehager og skoler. Disse kjøper de større leilighetene på 130 kvadratmeter eller mer, men mange er villige til å bo trangere for å kunne bli her.

Sem forteller at Frogner også er populært blant de godt voksne som skal flytte ut fra eneboligen. Disse ønsker seg helst store leiligheter med heis og garasje, men kan også kjøpe i andre etasje uten heis.

- Beboerparkeringen som ble innført høsten 2017 har også hjulpet på. Det er blitt enklere å finne gateparkering.

- Jeg må for øvrig nevne at jeg har solgt loftsleiligheter uten heis til 65-åringer, jeg. Og så selger jeg mange leiligheter for nittiåringer som nettopp har holdt seg så godt og kunnet bli boende hjemme så lenge fordi de har gått i trapper.

---

Hvis du lurte … Schafteløkken ligger like nedenfor Vigelandsmuseet, på Zahlkasserer Schafts plass, Heia ligger nord for Olav Kyrres plass, og er bebygget med Nicolai Beers flotte funkisrekkehus, mens Lille Frogner er høyden mellom Frognerveien og Gyldenløvesgate, der Lille Frogner allé ligger, og du fortsatt kan se en av fløyene til gården som engang lå her.

Foto: Wilhelm Joys Andersen