Frogners fristende funkisfrukt

Bananblokkene i Professor Dahls gate er et ypperlig eksempel på gøyal og flott funkisarkitektur.

Oslo er en av Europas funkishovedsteder. Da byen skulle bygges ut i takt med befolkningsveksten på 1930-tallet, var det funksjonalismen som rådet blant arkitekter og byplanleggere. Funkis var langt mer enn en arkitektonisk stilretning – det var også en forestilling om hvordan det moderne storbylivet skulle leves.

En av byens funkisperler, de såkalte bananblokkene i Professor Dahls gate 31–33 på Frogner, ble tegnet av Frithjof Reppen (1893-1945). Lamellenes elegante krumming sørger for at så mye som mulig av sollyset slipper inn i leilighetene. Trær som fantes før byggene kom ble bevart og skaper ro i det lille parkområdet mellom lamellene.

Arkitekten selv levde et dramatisk liv. Etter å ha tilbrakt barneårene i Istanbul hvor faren var skipsmegler, studerte han i Darmstadt og Trondheim før han etablerte sitt eget arkitektkontor i Oslo i 1925. Men allerede i 1931, da faren døde i en flyulykke og Frithjof Reppen overtok familiebedriften, kom arkitektgjerningen i bakgrunnen. Under krigen var han aktiv motstandsmann; han ble arrestert i 1941, sendt til Tyskland i 1943 og skutt 5. april 1945 – kun uker før frigjøringen.

Legg turen innom Professor Dahls gate neste gang du er i nærheten av Vestkanttorvet. Frithjof Reppen bodde og arbeidet i endeseksjonen med det karakteristiske karnappet. Derfra hadde han uovertruffen utsikt til Frogners gateliv på 1930-tallet.