Frogners unike jugendstil

Frogners unike jugendstil

Det var et krakk som skapte den særegne stilen inspirert av norrøn mytologi.

Frogner er byens mest fasjonable strøk. Her er gatene brede og bygårdene vakre. Har du lagt merke til de fine detaljene på mange av Frogners inngangsdører og fasader? Neste gang du er i strøket – se opp for utskjæringer, drager og relieffer med norrøne motiver.

Frogners jugendstil er resultatet  av et krakk, unionsoppløsningen, kontinentale trender – og arkitekten Syver Nielsen (1878-1927). Etter en voldsom utbygging av Frogner på 1890-tallet, stoppet alt opp med Kristianiakrakket i 1899. Da nybyggingen fortsatte ti år senere, hadde Norge blitt et fritt og selvstendig land. 

Arkitektur ble et av flere områder hvor den unge nasjonen kunne utmeisle en ny, nasjonal identitet, og flere norske arkitekter bidro til å skape en egen utgave av den kontinentale jugendstilen. 

På Frogner finner vi flere eksempler av Syver Nielsens mesterlige forening av dragestil og ornamentering inspirert av norrøn mytologi. Ved å knytte an til den nasjonale kulturarven – og gatenavnene med norrøne gudenavn – skapte Syver Nielsen en helt egen stil som i ettertid gjerne omtales som Frogner-Jugend.

Syver Nielsen tegnet en rekke sammenhengende gårder i Odins gate, Bygdøy allé, Fredrik Stangs gate og Løvenskioldsgate i perioden 1910-1916. Hjørnegården i Tors gate 1 er det aller ypperste eksempelet på Frogners egen jugendstil. Se etter Syver Nielsens Frogner neste gang du er i området!

Vi kjenner Oslos boligperler

Ta kontakt dersom du har en å selge, og er på jakt etter riktig kjøper.