Funkisoasen på Skillebekk

Funkisoasen på Skillebekk

Observatorie Terrasse er Oslos flotteste funkisnabolag.

For hundre år siden hadde Oslo sin hittil sterkeste befolkningsvekst. Fra 1880 til 1920-tallet steg innbyggertallet fra 50 000 til 250 000. Så da funkisarkitekturen slo igjennom som stilretning i Norge på 1930-tallet, var store deler av sentrum og Frogner utbygget. Funkisbyggene ble derfor oppført på ledige tomter innimellom eldre bygg og utenfor indre by.

 
Men det finnes ett større, gjennomført funkisområde med sentral beliggenhet, nemlig Observatorie terrasse. Denne funkisoasen like nedenfor Solli plass har fått navnet fra Det astronomiske observatorium som ble oppført like ved i 1831. En rekke gårder rammer inn luftige grøntarealer; den nederste parken utgjør taket på et større garasjeanlegg. Observatorie terrasse er tegnet av radarparet Gudolf Blakstad (1893-1985) og Herman Munthe-Kaas (1890-1977) som også står bak Oslo Handelsgym på andre siden av Observatoriegata.
 
Blakstad og Munthe-Kaas har tegnet flere av Oslos ikoniske funkisbygg, blant annet Kunstnernes hus og Odd Fellow-gården som inneholder Saga kino. På toppen av sistnevnte bygg – i den lille kuben som ligner styrhuset på et skip – satt de to arkitektene og tegnet sine viktige bidrag til det moderne Norge. Lyset fra vinduene sent om kvelden gjennom lange perioder av etterkrigstiden vitnet om deres uvanlig store arbeidsiver.

Vi kjenner Oslos boligperler

Har du en å selge, kan vi hjelpe deg å finne rett kjøper.