Geilos staseligste eiendom kan bli din

Geilos staseligste eiendom kan bli din

Geilo Høyfjeldspensionat er drømmestedet for storfamilien eller den som har en hotelldirektør i magen.

Det er lett å tro at det flotte Geilo Høifjeldspensionat, som ligger der som et smykke like utenfor Geilo sentrum, har huset tilreisende siden den engelske overklassen oppdaget de norske fjell siste halvdel av 1800-tallet og satte Norge på kartet som turistdestinasjon.

Det lille hotellet har alt en engelsk lord eller lady kan ønske seg: En flott spisestue med utsikt over hagen og hele Geilo, en peisestue der man kan synke ned i dype sofaer og hvile seg etter en dag ute i Geilos «champagneluft», et biljardrom og en rosehage.

Gjennomført: Lekkert innredet i engelsk stil - huset innbyr til ro og rekreasjon.

---

Men historien til den utsmykkede grønne trebygningen starter i 1917 som et enkelt toetasjes laftehus eid av en eldre, enslig kvinne. Hun ga huset til Olav og Sigrid Uthus på 30-tallet, og ekteparet åpnet et pensjonat som de drev frem til 70-tallet. Deretter ble det gitt til Ringerike sykehus, som brukte det som feriebolig for sine ansatte, men som ikke hadde midler til å holde det vedlike.

Redningen kom i 2000, da oslomannen Lars Hyrum ved en tilfeldighet fikk vite at eiendommen var til salgs. Han hadde sitt første møte med Geilo i 1968, og kjøpte seg en hytte i Havsdalen i 1975. Denne hytta var nylig solgt, og dermed tenke han at det nedslitte pensjonatet kunne være et fint prosjekt.

- Jeg hadde da kommet frem til en erkjennelse om at livet er for kort til å bare være lønnsomt, det skal også være morsomt.

Sammen med interiørdesigneren Christina Schaaning, ble planen om å totalrenovere stedet lagt.

- Den gang var huset gulhvitt og ikke noe spesielt. Jeg ville at det skulle få en engelsk stil, så vi dro rundt i England og fant inngangsdører, møbler, antikviteter, servise og bestikk, ja, all verdens ting som vi tok med til Geilo. Christina sørget for at alt stemte med farger, tekstiler og tapet i fellesområder så vel som i de ti soverommene. Utvendig malte vi huset grønt med rødt og sorte detaljer.

Se Geilo Høyfjeldspensionats hjemmeside her

«Det er gjort en fantastisk jobb i å gjøre dette stedet til noe særegent som bare oser av atmosfære og klasse. Den gode stemningen treffer deg straks du er over dørterskelen.»

Klassisk eleganse: Alle soverom har ulik innredning. Nederst sees kjøkken og vinterhage tilhørende leiligheten.

---

Kvalitet i alle ledd har vært mantraet for renoveringen – og en tro på at djevelen ligger i detaljene. Alt fra gardiner til servanter, lenestoler til middagsservise er nøye utvalgt for å gi det rette uttrykket. Så vellykket var forvandlingen at Geilo Høifjeldspensionat i 2002 ble tildelt Hol kommunes byggeskikkpris.

- En stor del av æren tilfaller Christina, som er fantastisk flink, og har vært til uvurderlig hjelp. Pensjonatet hadde ikke vært det samme uten henne, sier Hyrum.

Siden gjenåpningen i 2001 har det vært gjester og selskaper her så å si hver eneste helg. Pensjonatet drives ikke som et vanlig hotell, men et sted man kan leie som en gruppe. Frode Aga og kona Berit Kongsgård, som driver restauranten Hallingstuene på Geilo, står for maten gjestene får servert, og har norske og kortreiste råvarer i fokus.

- Mitt mål var å lage et sted som føles som et virkelig hjem. Like før renoveringen var ferdig, hadde jeg en gjest som hadde vært direktør ved Savoy Hotel i London. Han ga meg et godt råd. Han sa at dette stedet måtte anses som en «land-based private yacht available for charter».

Beskrivelsen er ytterst passende. Det særegne og stilfulle pensjonatet er et sted der familien, vennegjengen eller firmaet kan møtes i ro og mak og ha hele stedet for seg selv, og skreddersy oppholdet etter behov.

Se interiørreportasjen Maison har laget om stedet her

Selv har Hyrum bodd i den store leiligheten hotellet også rommer. Men nå er altså tiden kommet for å selge.

- Det er rart, for jeg var 57 da jeg kjøpte stedet, og da tenkte jeg at når jeg ble 75 år var det på tide å selge det. Og plutselig er jeg der. I 18 år har jeg kombinert business and pleasure, og jeg må si at dette har vært en morsom reise.

Den gang da: Geilo Høyfjeldspensionat Så helt annerledes ut før Lars Hygum og Christina Schanning totalrenoverte det.

---

Nå er det altså muligheter for noen andre til å bli den stolte eieren av Geilos vakreste og mest sjarmerende eiendom, som altså består av 10 dobbeltrom og suiter med bad, og dessuten blant annet spisesal, kjøkken, salong med bar, biljardrom og kjøkken. Den private leiligheten på 171 kvm består av to soverom, kjøkken, stue og spisestue, to bad og vinterhage med utgang til hagen, og en separat hybel. Alt av inventar medfølger.

- I dette tilfellet er de kanskje litt for velbrukte uttrykkene «unik mulighet» og «sjelden anledning» egentlig ikke dekkende. Dette er en helt spesiell eiendom jeg aldri har sett maken til, sier Erlend Sørlie i Sem & Johnsen.

- Det er gjort en fantastisk jobb i å gjøre dette stedet til noe særegent som bare oser av atmosfære og klasse. Den gode stemningen treffer deg straks du er over dørterskelen, sier Sørlie.

- Jeg vil trekke frem beliggenheten også. Du sitter ikke fast på en hytte langt inni fjellet, men befinner deg i gåavstand fra alt nasjonalparklandsbyen Geilo har å by på av butikker, restauranter og servicetilbud. Likevel er du bare et par stavtak fra langrennsløypene som tar deg rett ut i naturen, sier Sørlie.

Og hvem er så drømmekjøperen når Hyrum nå selger eiendommen han har lagt så mye arbeid i?

- Det kan være en som ønsker å drive stedet slik jeg har gjort, altså som et sted som er tilgjengelig for leie for grupper. Alt ligger jo til rette for det, jeg har en gjeng med flotte folk som hjelper med alt det praktiske når stedet er utleid.

- Men det egner seg også glimrende som et sted der storfamilien kan treffes uten å bo oppå hverandre. Driftskostnadene er ikke veldig mye større enn for en stor hytte, og beliggenheten er flott både i forhold til Geilos fasiliteter, og skiløypene, som starter rett bak huset.

Hyrum har ingen hast med å selge, men er åpen for å overgi nøklene til rett kjøper.

- Jeg vil gjerne at noen hyggelige mennesker som ser alle kvalitetene ved huset overtar.

- Geilo er et fantastisk sted. Midt i tjukkeste Norge, på halvveien mellom Oslo og Bergen, og en flott inngangsport til Hardangervidda. Her vil vinter forbli vinter uansett hva som skjer med klimaet. Når Ringeriksbanen er ferdig vil reisetiden med tog fra Oslo komme ned til 2 ½ time. Spør du meg er dette vår flotteste vinterdestinasjon, og den kommer bare til å bli enda mer attraktiv i fremtiden, sier Hyrum.

Vil du vite mer om Geilo Høyfjeldspensionat? Ta kontakt med Erlend Sørlie, 92 64 23 38 / es@sem-johnsen.no eller Camilla Sem 90 02 76 93 / camilla.sem@sem-johnsen.no

Flott beliggenhet: Geilo Høyfieldspensionat ligger i gangavstand fra Geilos fasiliteter, og har skiløyper like i nærheten.

Vi selger det helt spesielle

Sem & Johnsen har mer enn 40 års erfaring i å megle eiendommer utenom det vanlige.

Er du ute etter noe helt spesielt, eller har du en unik perle å selge? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg gjerne.