Hus med historie
Det er ikke bare god takhøyde, dype vinduskarmer og stukkatur som gjør Frogners bygårder så populære, forklarer Mikael Bolling i Sem & Johnsen.
Huitfeldts gate 13 sto ferdig i 1895. En gang huset bygården en politistasjon.
---
Oslos gamle bygårder er fulle av historie. Det er ikke så rart, for mange av dem har stått der i mer enn hundre år.
På Frogner finner man spesielt mange av disse flotte gårdene fra forrige århundreskifte. De er vakkert utsmykket, har gjerne velstelte forhager, fasjonable oppganger, høye vinduer og flott takhøyde.
- Disse bygårdene er like populære som de alltid har vært, enda standarden er langt unna TEK17, sier Mikael Bolling, eiendomsmegler og partner i Sem & Johnsen.
Han refererer til Byggteknisk forskrift, som dikterer hvilken standard nye boliger bør ha.
- Bokvalitet handler ikke nødvendigvis om optimal planløsning og ventilasjonsanlegg. Det er noe eget med disse ærverdige bygårdene og leilighetene med stukkatur, rosetter og doble fløydører. Jeg opplever ofte at folk som bor i moderne bygg, gjerne på Sørenga eller Tjuvholmen, kommer på visning og kommenterer den spesielle følelsen de får. Sjarm og sjel kan altså godt trumfe funksjonalitet og fasiliteter som garasje og heis.
Meglerne i Sem & Johnsen formidler mange av de flotteste leilighetene på Frogner og Uranienborg. Helt tilbake i 1977 ble første kontor etablert foran brannstasjonen på Briskeby, og det har siden vært typisk Sem & Johnsen å megle disse klassiske perlene.
- Når vi står på visning i slike leiligheter er det påfallende hvor interessert folk er i bygårdens historie.
Bolling er selv født- og oppvokst på Frogner, og har meglet boliger der i 17 år. Gatene er trålet på langs og tvers.
- Jeg kjenner hver eneste grønne flekk og snarvei, ler han.
- Og jeg kjenner noen hemmeligheter, men det kan jeg ikke fortelle om.
- Som megler synes jeg det er viktig å ha forståelse for området, arkitekturen og historien. Det er store forskjeller fra gate til gate, og også bygård til bygård. Lille Frogner allé/Kruses gate, Gimletoppen og Uranienborg terrasse, er eksempelvis adresser som skiller seg ut. 1898, 1912, 1924 og 1930 - alle bygårder er tydelig merket av sitt oppføringstidspunkt.
Mye av informasjonen om bygårdens historie får han fra selger, som kanskje har bodd der et helt liv, eller har hatt leiligheten i familien i generasjoner. Hvis ikke ser han hva han kan finne ut om bygårdens historie fra andre kilder.
Kjendisparet Tangstad og Claussen i hjemme hos-reportasje fra Thomas Heftyes gate 7. Foto: Rigmor Dalh Delphin/Alle Kvinner
---
- Jeg møter så mange mennesker med sterke følelser for boligen og bygården sin. Du blir ærbødig når du får vite at i bodene i kjelleren hadde motstandsbevegelsen en radio, eller at dette var bygården som ga Lilla Hansen, Norges første kvinnelige arkitekt, sitt gjennombrudd.
Han refererer til Heftyeterrassen på Gimlehøyden, med adresse Thomas Heftyes gate 42.
Nylig solgte Bolling en leilighet i Thomas Heftyes gate 7, en flott sveitservilla som en gang var hjemmet til skuespillerparet Anne-Lise Tangstad og Frimann Falck Claussen. I 1958 kom ukebladet Alle Kvinner på besøk for å fotografere det nygifte kjendisparet i sitt eget hjem. Se bildet over.
Han har også meglet en leilighet i Huitfeldtsgate 13, en staselig bygård der det i sin tid var politistasjon.
- Det er så mye spennende historie på Frogner. Jeg synes jeg lærer noe nytt for hver bolig jeg selger.