Hus med historie

Hus med historie

Det er ikke bare stor takhøyde og stukkatur som gjør Frogners bygårder så populære, forklarer Rune Ugland i Sem & Johnsen.

Huitfeldts gate 13 sto ferdig i 1895. En gang huset bygården en politistasjon.

---

Oslos gamle bygårder er fulle av historie. Det er ikke så rart, for mange av dem har stått der i mer enn hundre år.

På Frogner finner man spesielt mange av disse flotte gårdene fra forrige århundreskifte. De er vakkert utsmykket, har gjerne velstelte forhager, fasjonable oppganger, høye vinduer og stor takhøyde.

- Disse bygårdene er like populære som de alltid har vært, enda standarden er langt unna TEK17, sier Rune Ugland, eiendomsmegler og daglig leder ved Sem & Johnsens Frogner-avdeling.

Han refererer til Byggteknisk forskrift, som dikterer hvilken standard nye boliger bør ha.

- Bokvalitet handler ikke nødvendigvis om planløsning og ventilasjonsanlegg. Det er noe eget med disse ærverdige bygårdene og leilighetene med stukkatur, rosett og doble dører. Jeg opplever ofte at folk som bor i moderne bygg, gjerne på Sørenga eller Tjuvholmen, kommer på visning og kommenterer den spesielle følelsen de får. Sjarm og sjel kan altså godt trumfe funksjonalitet og fasiliteter som garasje og heis.


«Du blir ærbødig når du får vite at i bodene i kjelleren hadde motstandsbevegelsen en radio.»

Meglerne ved Sem & Johnsens Frogner-avdeling har naturlig nok mange oppdrag i området.

- Når vi står på visning i slike leiligheter er det påfallende hvor interessert folk er i bygårdens historie.

Ugland har selv bodd på Frogner i 18 år med familien. Som hundeeier har han også trålet gatene opp og ned på lufteturer.

- Jeg kjenner hver eneste grønne flekk og snarvei, ler han.

- Som megler synes jeg det er viktig å ha forståelse for området og historien. Det er store forskjeller fra gate til gate, og også bygård til bygård.

Mye av informasjonen om bygårdens historie får han fra selger, som kanskje har bodd der et helt liv, eller har hatt leiligheten i familien i generasjoner. Hvis ikke ser han hva han kan finne ut om bygårdens historie fra andre kilder.

Kjendisparet Tangstad og Claussen i hjemme hos-reportasje fra Thomas Heftyes gate 7. Foto: Rigmor Dalh Delphin/Alle Kvinner

---

- Jeg møter så mange mennesker med sterke følelser for boligen og bygården sin. Du blir ærbødig når du får vite at i bodene i kjelleren hadde motstandsbevegelsen en radio, eller at dette var bygården som ga Lilla Hansen, Norges første kvinnelige arkitekt, sitt gjennombrudd.

Han refererer til Heftyeterrassen på Gimlehøyden, med adresse Thomas Heftyes gate 42.

Nylig solgte Ugland en leilighet i Thomas Heftyes gate 7, en flott sveitservilla som en gang var hjemmet til skuespillerparet Anne-Lise Tangstad og Frimann Falck Claussen. I 1958 kom ukebladet Alle Kvinner på besøk for å fotografere det nygifte kjendisparet i sitt eget hjem. Se bildet over.

Han er også megler for en leilighet i Huitfeltsgate 13, en staselig bygård der det i sin tid var politistasjon.

- Det er så mye spennende historie på Frogner. Jeg synes jeg lærer noe nytt for hver bolig jeg selger.

Banker ditt hjerte for Frogner?

Skal du selge din frognerdrøm? Sem & Johnsen har solgt boliger på Frogner i mer enn 40 år. Våre meglere har erfaringen og kompetansen som trengs for å finne rett kjøper til boligen din. Ta kontakt for en hyggelig boligprat.