Hvor mye kan du få i boliglån?

Dette sier Boliglånsforskriften om tillatt størrelse på boliglån.

- Boliglånsforskriften ble innført i 2017, og ble vurdert på nytt av Finansdepartementet høsten 2019. Da ble det bestemt å videreføre forskriften ut 2020, sier Simon Skjeldal Andresen i Sem & Johnsen.

Dette sier gjeldende Boliglånsforskrift om utlån til eiendomskjøp:

  • Banken skal vurdere betjeningsevne basert på inntekt og alle relevante utgifter (dvs. renter, avdrag på lån og normale utgifter til livsopphold).
  • Låntaker skal tåle en renteøkning på 5 prosentpoeng fra det aktuelle rentenivået.
  • Banken kan ikke gi lån som overstiger fem ganger årsinntekten.
  • Skattefri inntekt kan medregnes i årsinntekt hvis den er dokumenterbar og stabil over tid (f.eks. inntekter fra utleie av deler av egen bolig).
  • Lånet skal ikke overstige 85 prosent av boligens markedsverdi, dvs. at det kreves 15 prosent egenkapital.
  • Lån uten avdragsplikt skal ikke overstige 60 prosent av boligens markedsverdi.
  • Alle lån med pant i boligen skal tas med i beregningen av belåningsgrad, også fellesgjeld i borettslag og boligsameier.
  • Boligens markedsverdi kan suppleres med tilleggssikkerhet i form av pant i annen fast eiendom, kausjon eller garanti.
  • Penger på BSU-konto kan trekkes fra lånebeløpet når belåningsgrad beregnes (men du trenger ikke avslutte sparingen før maksimalt sparebeløp er oppnådd).

Dersom du skal kjøpe sekundærbolig i Oslo, gjelder følgende regel ift. egenkapitalbehov:

  • Lånet skal ikke overstige 60 prosent av boligens markedsverdi, dvs. at det kreves 40 prosent egenkapital.

Bankene har imidlertid lov til å gjøre unntak for 10 prosent av lånesøknadene på landsbasis, og for 8 prosent i Oslo. Det betyr at du kan få større boliglån enn Boliglånsforskriften åpner for dersom banken etter sin vurdering mener det er forsvarlig.

Les også: Slik settes riktig prisantydning

Skaff deg finansieringsbevis før du starter boligjakten

- Er du på boligjakt, bør du ta kontakt med banken din og ordne med finansieringsbevis slik at du vet hvor hva som er ditt maksbeløp. Det er kjedelig å komme over drømmeboligen, og så ikke kunne by fordi du ikke har finansieringsbeviset i orden, sier Andresen.

Les også: - Ikke la banken bestemme megler

- For å få et finansieringsbevis, trenger banken en verdivurdering av boligen din. Det kan vi i Sem & Johnsen ordne for deg, helt gratis og uforpliktende. Når megleren kommer på befaring, vil han også kunne gi deg gode råd om hva du kan gjøre for å øke boligens verdi ytterligere. Det kan være ved å gjøre om på planløsningen og få et ekstra soverom, eller bytte vinduer. Han kan også si noe om hvilke mindre grep du kan ta, som å skifte baderomsinnredning, eller male vegger og tak.

- Det kan for øvrig være lurt å be om lånetilbud og finansieringsbevis fra flere banker, for å sikre at du får de beste betingelsene, tipser han.

Les hele Boliglånsforskriften her.