Hvordan oppgradere varmen hjemme?

Bytt ut den gamle panelovnen med en varmepumpe, en vedovn eller med vannbåren varme for bedre inneklima, høyere verdivurdering og lavere strømutgifter.

Gode alternativer

- I de fleste tilfeller vil oppgradering av varmesystem medføre et bedre inneklima, verdiøkning, lavere strømutgifter og god, deilig varme, forteller Petter Johnsen i Sem & Johnsen. Det finnes flere gode varmekilder å oppgradere til.

De tre V-ene

Vedfyring er både bærekraftig og byr på rikelig med kos i tillegg til effektiv varme. Husk imidlertid på at åpne peiser er lite energieffektive. En rentbrennende vedovn eller peisinnsats er et langt bedre varmevalg. - Det finnes mange vakre ildsteder å velge mellom, fra små og nette vedovner til store og stilige peisinnsatser, sier Johnsen.

Vannbåren varme sørger for jevn og stabil varme i boligen, og utmerket inneklima. Vannbåren varme transporterer varme rundt i boligen via rør, og er ypperlig å kombinere med flere typer varmepumper samt biokjel og solfangere.

Varmepumper er blant nordmenns favoritter, og med god grunn. Det finnes flere ulike typer, som betyr du kan skaffe deg et enkelt, rimelig system eller du kan virkelig slå på energi-stortromma om du vil. - Alle typene utnytter imidlertid tilgjengelig energi for å produsere varme. Dette gjør at de produserer omtrent tre ganger så mye varme som de bruker strøm, påpeker Johnsen.

Dette er de ulike varmepumpene

Luft-til-luft

Luft-til-luft er uten tvil nordmenns favoritt. Den er den rimeligste av varmepumpene, men du får fortsatt mye for pengene. Den er enkel å installere og vedlikeholde, noe som gjør den aktuell for leiligheter så vel som eneboliger, og den kan kjøle ned boligen så vel som å varme den opp. Utedelen til varmepumpen utnytter varmen uteluften til å produsere varme, som så pumpes inn i boligen av innedelen. Luft-til-luft fungerer godt selv når det blir kaldt ute, men de mer komplekse varmepumpene vil være mer stabile hele året, og vil kunne dekke et større varmebehov.

Luft-til-vann-varmepumpe

Luft-til-vann fungerer nesten likt som luft-til-luft. Hovedforskjellen er at mens en luft-til-luft blåser den varme luften direkte inn i boligen, varmer luft-til-vann opp varmtvann som i sin tur står for oppvarming av boligen. Dette krever imidlertid et vannbårent system, noe som betyr riving av gulv for å legge rør og økte kostnader. Det er derfor ikke så vanlig å kjøpe denne varmepumpen til boliger uten et vannbårne system. Den er vanligere for nybygg og boliger som allerede har vannbårent system, som for eksempel boliger som tidligere hadde oljefyring.

Væske-til-vann-varmepumpe

Væske-til-vann-varmepumpen er den dyreste og mest krevende varmepumpen. I gjengjeld har den høyere effekt og er mer stabil. Denne varmepumpen utnytter varme som er lagret i enten sjø, jord eller berg, og er bedre kjent som henholdsvis sjø-, jord- og bergvarmepumper. Væske-til-vann-varmepumpen medfører graving eller boring for utplassering av kollektorslange, og den trenger et vannbårent system. Ettersom dette medfører en høy pris og mye arbeid, er væske-til-vann bedre egnet for boliger med høyt strømforbruk, for kjøpere som har et langt perspektiv på besparing og for nybygg.

Avtrekkspumpe

Sist, men ikke minst er avtrekksvarmepumpen. Denne varmepumpen gjenbruker varm avtrekksluft til oppvarming av boligen. Den er relativt rimelig og er enkel å installere, og passer godt for boliger som ikke har balansert ventilasjon, men som har avtrekksventilasjon, ifølge Enova.

Støtte

I 2021 avviklet Enova støtte for luft-til-luft og luft-til-vann-varmepumper, men du kan fremdeles få opp til 10 000 kroner i støtte ved kjøp av en væske-til-vann-varmepumpe. Du får også inntil 10 000 kroner i støtte dersom du går til innkjøp av et vannbårent varmesystem. Enkelte kommuner gir også støtte til boligeiere som bytter ut en åpen peis med et rentbrennende ildsted.

I tillegg til støtte fra Enova og kommuner, vil et oppgradert varmesystem føre til økt bokomfort, reduserte strømpriser og verdiøkning ved fremtidig salg. - På samme måte som mange kjøper vedovn og varmepumpe til hjemmet, er det mange som ser etter hjem hvor dette allerede er på plass, forteller Johnsen.