Hyttene i Oslofjorden: Et lite paradis nær sentrum

Hyttene i Oslofjorden: Et lite paradis nær sentrum

Eiendomsmegler Marius Berger hadde aldri før vært på øyene i Indre Oslofjord da han fikk sitt første oppdrag på Nakholmen i 2002. Men hytta solgte han lett, og selv fant han ut at området var et lite paradis.


Skrevet av Redaksjonen

– Det ligger så tett på byen, men er likevel så fjernt. Og siden den gang har markedet rast av gårde. I dag ser vi stadig nye prisrekorder. Nå ligger prisene opp mot syv millioner kroner, på hytter som i snitt er 30 kvadratmeter store, forteller Berger på vår tur over Oslofjorden.

Galskap, sier noen. Men for de mange som bruker hyttene store deler av året er det tydelig verdt pengene. De nærmeste hytteøyene ligger bare en liten svipptur fra Oslo sentrum, og du kan nå dem året rundt med Ruters fergetilbud fra Aker Brygge.

Enorm prisvekst tross enkel standard

Hyttene i seg selv er kjent for sin svært enkle standard – der det ikke er uvanlig med både felles toaletter og felles dusj. Det ser derimot ikke ut til å legge en demper på interessen. Prisveksten har vært enorm de siste årene.

– En viktig faktor som trekker folk hit, er at det er som å stige av i en annen verden. Det er også en trend i tiden at man ikke lenger trenger det store arealet. Man skal heller være nøysom og klare seg med noe som er smått, forklarer Berger.

Og skal vi tro hyttemegleren Berger så vil ikke populariteten eller prisnivået endre seg de neste årene.

– Det har vært mye fokus på kortreist ferie og Indre Oslofjord som feriedestinasjon, både før, gjennom og etter pandemien. Dette har virkelig slått an. Folk vil ha kort vei til hytte, jobb, hjem og skole. Den utviklingen tror jeg ikke vil snu de neste ti årene, snarere tvert i mot. At det ikke er anledning til å bygge noe langs sjøen i Indre Oslofjord lenger har også sitt å si, forteller han.

Rutebåten er gull verdt

Kollektivtilbudet på vannet er det forventet at vil utvides, noe som vil gjøre områdene enda mer tilgjengelig. Eiendomsmegleren kan fortelle at innerst i fjorden er det nesten utelukkende lokalbåten folk bruker som fremkomstmiddel til hyttene. Lenger ut er det egen båt som gjelder, selv om det går rutebåt også hit.

Nettopp denne brukervennligheten og hyppigheten av båter er avgjørende for brukervennligheten i Indre Oslofjord. Det går båter hele året, og du er på hytta etter en halvtime. – Båtene gjør det ekstremt velkomment og enkelt tilgjengelig for folk flest – også utenfor de fire innerste øyene. Fra Aker Brygge kommer du med hurtigbåt til Nesodden, Flaskebekk, Sjøstrand, Ildjernet, Allværn, Søndre Langåra, Fagerstrand og videre helt ned til Son. Det er et svært verdifullt tilbud og nærheten til Oslo betyr utrolig mye – både for tilgjengelighet og prisnivået, konkluderer Berger.

Unge barnefamilier fra Oslo

Det er folk fra Oslo som trekker til Indre Oslofjord. Det er et slags eget marked i markedet, disse fire innerste øyene; Bleikøya, Lindøya, Nakholmen og Heggholmen.

Til tross for prisnivået er det overraskende nok unge barnefamilier fra Oslo som er hovedgruppen av interessentene. I tillegg til de som nylig har pensjonert seg. De har gjerne solgt noe stort i byen og kjøpt seg noe lite i byen pluss en hytte ved sjøen.

– Jeg ser også at familier går sammen om å kjøpe, siden det har blitt så dyrt. Det er fin måte å fordele kostnader, vedlikehold og bruk på som gir verdifull fleksibilitet for flere. Min erfaring er at folk bruker hyttene sine aktivt, både ofte og lenge av gangen. De flytter gjerne ut på vårparten og bor der hele sommeren. Både barn og voksne bruker kollektivtrafikken på sjøen for å pendle til skole og jobb i sentrum, forklarer Berger.


At det er en spesiell sort mennesker som trives med dette livet, er visst en myte vi kan legge til side med en gang. Selv om det såklart oppstår klynger også her.

– På Heggholmen, Lindøya og Nakholmen er det en god miks av folk. Bleikøya har mange med bakgrunn fra kunst og kultur, og andre øyer – som Ostøya – har snobbefaktoren. Brønnøya igjen er mer forsvarlig og alternativt anlagt, mens Bjerkøya har flere store hytter og velstående familier, kan Berger fortelle.

Akkurat som folket på øyene er en miks av barnefamilier, pensjonister, velbemidlede og folk som har arvet eiendommer gjennom generasjoner, er også hytteområdene i seg selv en salig blanding av alt fra veldig lite til svært stort. På Bjerkøya solgte Berger i fjor tidenes dyreste fritidseiendom i Indre Oslofjord. Prisen var svimlende 48 millioner kroner.


– Innerst i fjorden finner du de små hyttene som typisk stammer fra arbeiderklasseområdet i gamle dager. Her rodde man ut, hadde svært enkle kår og lite å rutte med. Så har du de mer gedigne eiendommer på Flaskebekk, dette er de rikes plass. Ildjernet er også i denne kategorien. På vestsiden av fjorden finnes det spesielt mange «palasser», her er det både gammel og ny kapital av stor sort, forteller en engasjert Berger.

Meglerens personlige favoritter

Eiendomsmegler Marius Berger sine personlige favoritter i Oslofjorden er for øvrig Spro på Nesodden og Bleikøya innerst i fjorden.

– Spro ligger nydelig til midt mellom Nesoddtangen og Drøbak. Der trives jeg veldig godt. Det er spredt hyttebebyggelse der, et noenlunde edruelig prisnivå og lett adkomst til sjøen. Skal jeg peke ut en av småøyene så er det nok Bleikøya. Den er liten og kupert og med en fantastisk fauna. Her finner du villblomster fra april-mai til august.

Vi kan hyttemarkedet

Sem & Johnsen megler også fritidsboliger av alle slag - ved sjøen og på fjellet.

Ta kontakt dersom du har en hytteperle å selge, eller dersom du er på jakt etter det helt spesielle feriestedet.

Liste med 1 menneske