- Jeg er helt forelsket i dette hyttetunet

Utsikt over Sperillen, eget tuntre og fem hus i en miks av nytt og gammelt er noe av det denne flotte eiendommen på Vikerfjell kan skilte med.

- Jeg har solgt mange flotte fritidseiendommer, men sjelden sett noen så gjennomført. Dette tunet skiller seg ikke bare ut i området, men i hele Norge. Det er sjelden jeg skriver at noe «må sees», men denne må faktisk det, sier Erlend Sørlie, partner og eiendomsmegler i Sem & Johnsen.

Hyttetunet han har forelsket seg i eies av en arkitekt og interiørarkitekt som satte opp den første stua her allerede i 1979. Hallingstua fra Hemsedal ble reddet fra flammene, for eieren mente det ikke var noe å ta vare på, og gjenreist på tomten ekteparet hadde kjøpt på Vikerfjell, knappe halvannen time fra Oslo.

Siden ballet det på seg med en laftet kårstue fra Hen, et 2 etasjes stabbur fra Fagernes, et laftet stabbur bygget etter gammel metode fra Folkemuseet i Oslo, og til sist en nybygd oppstue og et vognskjul som sto ferdig i 2005.

- Disse fem bygningene er alle så flotte, og det er imponerende hvordan de har bygget den nyere delen i så god harmoni med det gamle, sier Sørlie.

Se hyttetunets boligannonse med video her

Det tok altså ekteparet Eli K. og Peter S. Gulbrandsen 40 år å skape hyttetunet slik det fremstår i dag. Det er med andre ord et resultat av både sterk pasjon og stor arbeidsinnsats.

- Ja, prosjekt startet med en vill ungdomsidé om å ta vare på en heimstøl, og endte med å bli et romslig hyttetun for hele storfamilien, sier Peter.

- Nå ser vi at det prosjektet nærmer seg avslutningen. Vi har barn og barnebarn som bor andre steder og som vi gjerne vil tilbringe tid sammen med. Så har min kone Eli overtatt sitt barndoms sommerparadis ved Steinsfjorden, så det blir nok vårt nye prosjekt og familiested.

- Det må være rart å skulle selge et sted dere har lagt ned så mye arbeid i, likevel?

- Ja, det har tatt oss 3-5 år å begynne å tenke denne tanken. Dette har vært et fantastisk sted, vi har veldig mange gode minner herfra. Nå håper vi en annen familie kan få glede av det som sitt samlingspunkt, sier Gulbrandsen.

Totalt er P-arealet 200 kvadratmeter, og det er 12 sengeplasser, med mulighet for å etablere tre til.

- Det er godt med plass, så storfamilien kan bo her uten at man bor oppå hverandre. Og selv om man er alene på hytta virker ikke hytta tom, fordi hoveddelen består av flere avdelinger. Det er en veldig koselig hytte, den føles ikke prangende, og har en god atmosfære, sier Sørlie.

Hoveddelen, med et bruksareal på 165 kvadratmeter, består av den gamle hallingstua og den nyere toetasjeshytta, sammenbundet av en mellomgang. Mens hallingstua er fra 1920-tallet, er de nyere delene altså fra 2005. Ekteparet Gulbrandsen har brukt sin kompetanse som arkitekt og interiørarkitekt på å skape nybygget.

- Tanken var at den nye delen og hallingstua skulle henge godt sammen, så derfor har nystua stavlaft i første, mens vinduene er gjort store for å slippe inn mest mulig lys. I andre etasje, der soverommene er, er det tømmer. Mellomgangen med glass og skifergulv binder de to delene sammen.

Hoveddelen har alt av fasiliteter – tre bad, badstue, stort spisekjøkken, tre ildsteder, vaskerom og matbod. Interiøret er en vellykket miks av gammelt og moderne.

- Vi synes det å lage kontraster mellom gammelt og nytt er spennende, og gjør at du opplever kvalitetene i det gamle og det nåtidige på en annen måte. Derfor er badene moderne med glass og marmorfliser og badekar. Kjøkkenet har også en moderne innredning, sier Gulbrandsen.

- Denne hytta har flere soner – hvilken er din favoritt?

- Jeg er veldig fornøyd med hovedsoverommet, som har en lukket glasspeis du kan sovne fra uten at det gjør noe. Så er det spiseplassen ved kjøkkenet, som har utsikt til furutreet på tunet, der ekorn og småfugl holder til. Men yndlingsstedet er nok foran skiferpeisen i gamlestua. Der er det herlig å sette seg med en kopp kaffe etter en skitur. Og vil man være litt for seg selv er «furterommet» stedet.

Den store furua er tunets fokuspunkt. De fem bygningene er alle plassert rundt treet.

- Selve tomten har en flott beliggenhet. Det er ingen hytter foran, så tunet er helt usjenert, og det har en fantastisk utsikt over Sperillen, sier Sørlie.

- Jeg har knapt sett en så vellykket hytte. Kombinasjonen av gammelt tømmer, tradisjonsrike detaljer og moderne luksus er helt unik. Så er det en stor fordel at den bare ligger ni mil fra Oslo. Det gjør at man kan bruke hytta ofte, og til og med bli til mandag morgen. Med ny vei til Hønefoss blir reisetiden enda kortere.

- Vikerfjell var lenge et «uoppdaget» område, men nå har folk begynt å få øynene opp for det. Dette er jo et høyfjellsområde med flere topper på over 1000 meter. Det er flotte sykkelveier her, muligheter for jakt og fiske, og et stort løypenett om vinteren. Ti minutter fra hytta ligger et alpinanlegg som er veldig familievennlig, og fra det høyeste fjellet kan man kjøre off-piste, sier Sørlie.

Ekteparet Gulbrandsen, som har holdt til på Vikerfjell i 40 år, har merket utviklingen.

- Da vi kom hit var vi blant de første, og dermed fikk vi tak i en fin og usjenert tuntomt. Ettersom flere hytter er kommet til, er både veiene og skiløypene blitt bedre. Men du føler fortsatt at du går alene. Totalt sett er det vel 140 hytter her nå, og vi ser at de brukes, men de er fordelt over et så stort område at det ikke sjenerer. I området hyttetunet står er det bare 16 hytter fordelt på 200 mål, sier Gulbrandsen.

- Andre steder bygges det så tett at du omtrent ser hva hyttenaboen har til middag. Slik er det ikke her. Og apropos middag, en stor fordel med Vikerfjell er at man kan spise middag hjemme fredag ettermiddag, og likevel være oppe på hytta før gullrekka starter på tv, mens alle andre fortsatt sitter i kø.

Se hyttetunets boligannonse med video her