Må jeg selge boligen min om våren?

Joda, våren er fin, men folk flytter på seg hele året.

Mange boliger er på sitt flotteste i sommerhalvåret. Solen skinner, beplantningen strutter mens frodige busker og trær skjermer for naboene.

Det er ikke rart du ønsker å vise frem hjemmet ditt under slike forhold.

Det er dessuten i sommerhalvåret du oftest får de fineste bildene, men er det alltid smartest å selge da?

Tilbud og etterspørsel gjelder også i boligmarkedet

Våren kan være et godt tidspunkt å selge på, men – og det er et stort men: Forholdet mellom tilbud og etterspørsel er den sterkeste driveren i et boligsalg, og her er det store variasjoner gjennom året.


Det er betydelig færre averterte eneboliger fra nyttår til påske, enn fra påske og inn mot sommerferien. Samtidig er det ingen tvil om at folk er på utkikk hele året.

På våren og forsommeren vil interessentene ha mye å velge mellom. Da kan de sette ulike detaljer opp mot hverandre, som størrelsen på hagen, hvor lenge det er sol og så videre. De vil dessuten ha flere objekter å fordele seg på.

Om vinteren derimot, vil de få husene som blir lagt ut for salg få rikelig med oppmerksomhet og lite konkurranse. Med økt trykk på et fåtall boliger, blir budene presset oppover – ofte kunstig høyt etter vår mening.

Egne spilleregler for unike eneboliger

I kontrast til den gjengse oppfatning, er det altså fullt mulig å gjøre et skikkelig godt salg i vinterhalvåret. Men, har du den suverent beste boligen på haugen, kan det likevel gi best pris å selge når volumet er størst – på våren eller forsommeren. Disse objektene, typisk eneboliger med fasiliteter som strand, brygge eller sjøutsikt, klarer seg uansett godt i konkurranse med andre.

En liten fallgruve er at folk på de fineste junidagene gjerne tar en tur på hytta, stranden, fjorden eller parken. Dét er en klassiker for oss som har drevet med dette en stund: Været er flott og objektet kunne ikke tatt seg bedre ut. Så dukker det nesten ikke opp en sjel. Den optimale dagen for å vise frem boligen er ikke nødvendigvis den optimale dagen for visning.

Noter deg at det alltid stilner litt uti juni og at få stiller til visning på de fineste sommerdagene rett før ferien. De som da nettopp har lagt ut boligen sin, men ikke fått napp, må typisk ta boligen av markedet og fortsette til høsten. Og når ferskvareelementet er borte, blir det fort seigere å selge.

Hva om jeg skal selge en helt vanlig leilighet?

For vanlige leiligheter spiller sesong nokså liten rolle. Har du en typisk «inneleilighet», for eksempel i første etasje med peis, kan det være lønnsomt å selge vinterstid.

Vi ser også at markedet for små leiligheter kan få en oppsving i desember. Julemånedene er nemlig høysesong for å plassere formue gunstigst mulig, rent skattemessig. Da blir det gjerne en god del eiendomsinvesteringer.

Utover dette har årstid liten påvirkning på leilighetsmarkedet.

Når bør jeg selge boligen?

Skal vi se hele markedet under ett, er det størst etterspørsel i august. Da våkner markedet fra sommerdvale. Skolebarn, studenter og nyansatte etablerer seg på nye steder. Noen samlivsbrudd blir det også i ferien, dessverre. Generelt ser vi økt mobilitet i befolkningen, men den økte etterspørselen møter også en høy tilbudsside.

Derfor – med mindre boligen din er spesielt bemerkelsesverdig – er det ikke nødvendigvis lurt å legge salget til denne perioden. De fleste eneboliger har en hage, så med mindre du har en bedre hage enn snittet, er den ikke et reelt fortrinn når det er høy konkurranse.


Livet skjer hele året, og det er nok av hendelser som fører folk ut på leting etter bolig, enten det er august, november eller april. Det er som sagt ikke uvanlig å å få gode priser når man går ut litt motstrøms, når det er mindre rift om kjøpernes gunst.

Det er så klart hyggelig å selge en eiendom når den tar seg best ut, og det kan være en god strategi. Men du må alltid se an hvor du er i markedet. Er det få tilsvarende objekter, kan det være lurt å ta sjansen på å prøve seg i lavsesong. Du kan alltids gjøre en egen vurdering av hva som rører seg til en hver tid, men det er lurt å rådføre seg med en lokalkjent eiendomsmegler. Da får du ta del i innsikten til en som følger med på hver eneste bevegelse i markedet. Du kan for eksempel stille spørsmål som:

– Er det mange boliger for salg nå?

– Vet du om noen som ser etter et rekkehus (din boligtype) i dette området?

– Hvordan har aktiviteten vært i de siste budrundene dine?

– Skjer det noe i eller rundt området vårt som kan påvirke etterspørselen i den nærmeste tiden?

En samtale koster ingenting – men kan fort betale seg.

Lykke til!