Måking og vedlikehold av taket

Tung og våt snø kan belaste taket og forårsake skade. Om vinteren må man altså å huske å måke når det blir mye snø, men glem ikke at taket trenger kjærlighet resten av året også. Tar du vare på taket ditt, tar det vare på deg.

Tak beskytter oss hele året mot vær og kulde, men nordmenn glemmer gjerne at taket trenger litt kjærlighet i gjengjeld. - Et tak som er lagt riktig skal vare lenge, men det betyr ikke at det ikke er behov for vedlikehold, understreker Simon Skjeldal Andresen, eiendomsmegler i Sem & Johnsen. Tung snø kan belaste taket og forårsake varig skade. I tillegg kan tak ha behov for ytterligere vedlikehold, og i noen tilfeller kan det være på tide å skifte tak.

Direktoratet for Byggkvalitet (DibK) skrev nylig en artikkel for å minne om å måke tak. Taket er ikke akkurat lett tilgjengelig, og det er lett å forsømme måking av snø. Man tenker kanskje at taket tåler det eller holder ut til det smelter, men dette kan bli kostbart. Problemet oppstår gjerne når snøen får ligge til den blir våt og tung. Dersom du ser nedbøyninger eller andre endringer, er dette et faresignal.

Når du måker, bør du først og fremst sørge for å ivareta egen sikkerhet mens du ferdes på taket. Dette er ikke stedet å ta unødvendige sjanser.

Husk også å la det ligge igjen et lite lag med snø når du måker slik at du ikke skraper og skader selve taket. Dette gjelder særlig om du har solcellepanel. Boligsmart.no understreker at snø svekker unektelig strømproduksjon, men du skal likevel ikke prøve å skrape vekk snø ettersom dette kan ødelegge panelene. Det er som regel lite å vinne på det uansett ettersom mesteparten av strømproduksjonen vil foregå mellom februar og november.

Annet vedlikehold

I tillegg til å måke snø ved behov om vinteren, lønner det seg å ta en takvask om våren. Rens takrenner slik at ikke løv, mose og annet samler seg opp. Tette takrenner gjør at vannet må finne andre, mindre heldige steder å bevege seg, noe som kan forårsake fuktskader. Det kan videre være at selve taket trenger en rens dersom mose og grønske har fått feste. Dette kan du hyre profesjonelle til å ta seg av, eller du gjøre selv.

Undersøk også taket årlig, og se om vinter og vær har gjort noe betydelig skade på taksteiner. Det lønner seg også å se på innsiden av taket etter fukt- eller råteskade

Er taket ditt eldre enn 30 år, er det på tide å få det sjekket. Det kan godt være at det varer lengre, men det er lurt å undersøke takets tilstand for å oppdage eventuelle problemer. Det kan også være en ide å legge nytt tak. Når du legger nytt tak, kan du samtidig etterisolere, og på dette viset få bedre inneklima og lavere strømutgifter. Et nytt tak vil også heve verdien på boligen, samt gjøre at du kan slippe å bekymre deg for takets tilstand.

- Taket er husets femte fasade, og vi nordmenn har dessverre en liten tendens til å forsømme det. Tar du vare på taket ditt, tar det vare på deg, sier Andresen.