Nå løsner det i Oslo

- Økonomene som spår om boligmarkedet glemmer psykologien, sier Sem & Johnsens Christoffer Askjer.

2017 var det året det var litt bratt i Oslos boligmarked. Sammenlignet med 2016 falt prisene med 6,2 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge. Oppbremsingen startet før sommeren, og i høst ble det veldig trått. Ekspertene er uenige om hva som vil skje med boligprisene i 2018 – noen mener de vil stabilisere seg, noen spår en svak vekst, andre tror på nedgang.

- Vi tror bunnen er nådd. Det har vært god fart i markedet i januar. Boliger som har ligget for salg siden i høst blir nå solgt, og det ender ofte opp med budrunder, sier Christoffer Askjer, daglig leder i Sem & Johnsen.

- Kan ikke dette bare være et utslag av den klassiske januareffekten?

- Jeg tror det vi merker nå er starten på et varig omslag. Folk som har sittet på gjerdet siden i høst kommer på visninger og vil kjøpe. Det er nå engang slik at de fleste er på utkikk etter ny bolig fordi de har et behov. Det behovet er ikke blitt borte siden i fjor sommer. Den gravide magen slutter ikke å vokse selv om boligmarkedet stopper opp, sier Askjer.

Han forteller om en helt annen stemning på visninger nå enn i fjor høst.

- Da møtte det opp folk på visning som bare ville kikke, som hadde god tid og ikke ville legge inn bud fordi de trodde prisene skulle enda mer ned. Nå kommer folk fordi de vil kjøpe, budene sitter løsere og det virker som om folk har fått tilbake fremtidstroen. Vi skal heller ikke stikke under en stol at boliger i Oslo er blitt billigere enn de var for åtte måneder siden, sier Askjer.

- Boligmarkedet i Oslo styres av en voldsom kollektiv psykologi. Det undervurderer økonomene når de kommer med sine prognoser. Før kjøpte man hus eller leilighet for å dekke et boligbehov, i dag er innstillingen at man også skal tjene penger på investeringen.

- Samtidig tror alle at de er litt smartere enn naboen når det gjelder boligkjøp. Det finnes mange selverklærte eksperter som mener de har en ekstra god teft for boligmarkedet, men i virkeligheten løper de fleste i flokk. Det gir voldsomme svingninger, sier Askjer.

- Eksperter uttaler seg i hytt og gevær når de skal spå om boligprisene. Mange begrunner sine prognoser med statistikk som er lest med makroøkonomiske briller. De færreste vektlegger atferdsøkonomiske teorier, enda boligmarkedet i stor grad preges av nettopp psykologi og «irrasjonell» atferd. Den som evner å utvikle en økonomisk modell som klarer å ta høyde for dette i beregningen av boligmarkedets utsikter ville vært en klar Nobelpris-kandidat.

- Så du som har et øre til jorden, eller en fot innenfor visningsdøren, for å si det slik – hva spår du vil skje med prisene i Oslo fremover?

- Det virker som om kjøperne tror at bunnen er nådd, og at prisene ikke skal mer ned. Jeg tror at januartallene kommer til å overraske positivt, og at prisene skal ganske godt opp første halvår av 2018.

Askjer begrunner det med at det var mange som var klare til å kjøpe boliger i fjor vår, da prisene var 10 prosent høyere, men som ble usikre og la kjøpsplanene på is seg da markedet bremset opp.

- Disse har fortsatt økonomi til å kjøpe på dette prisnivået. Derfor er jeg rimelig sikker på prisoppgang, sier Askjer.