Oslos eget øyparadis

Derfor er Ormøya, Malmøya og Ulvøya så populære.

Knappe ti minutter fra Bjørvika ligger de der, hovedstadens «øyestener». Ikke mange kilometerne fra Oslos travle sentrum, men i en helt annen virkelighet.

- Når du kjører over broen, og ser båtene og badehusene, da senker skuldrene seg. Mine kunder forteller at det nærmest er som ferie å komme hjem, sier Kristian Ask i Sem & Johnsen,

Det var også ferieøyer de tre øyene var i gamle dager, den gang man måtte bruke båt for å komme seg ut til dem. Men med tiden fikk øyene stadig flere fastboende.

Ormøya, som ligger nærmest byen og nærmest land, fikk bro først, og i 1860-årene startet salget av tomter til landsteder. Jernbanen som kom i 1878 gjorde Ormøya lettere tilgjengelig, og i 1894 hadde øya 160 beboere. I dag rommer Ormøya rundt 120 husstander.

Malmøya, som skilles fra Ormøya med et smalt sund, hadde 62 bruksnumre allerede i 1888, et tall som økte til 141 like før krigen, og det til tross for at broforbindelse kom ikke før i 1966. Dette er den største av øyene, men store deler av den er et naturreservat, så antall husstander er ikke flere enn cirka 180 i dag.

Ulvøya fikk bro i 1928, og med det startet utparselleringen av tomter, med en plan om totalt 150 funkisvillaer. I dag bor det rundt 1000 mennesker på Ulvøya.

- Det er som et eget lite folkeslag her ute på øyene. Alle kjenner alle på Ormøya og Malmøya, og slik er det på Ulvøya, også. Det er lite snobberi, og fantastiske oppvekstvilkår for barn, sier Kristian Ask.

Alle tre øyer har barnehage, og øybarna sogner til Nedre Bekkelaget skole. På Malmøya ligger en landhandel, mens Ulvøya har en Joker-butikk.

Tre forskjellige øyer

- Øyene har ulike kvaliteter. Det er veldig mange fine hus på Ulvøya, med hovedvekt på funkisvillaer bygget rundt 1930. Her ligger også Sydstranda, som er svært populær om sommeren. Ved tennisklubbens anlegg ligger også velhuset, som kan leies til selskaper.

- Malmøya er den grønneste øya, med flotte turområder, og sjarmerende trange veier. Her er det en god del gamle trevillaer med store tomter. Malmøya har også en flott campingplass for funksjonshemmede, og Ormsund roklubb som er et sosialt samlingspunkt for alle på Malmøya og Ormøya, sier Ask.

- Ormøya er den mest sentrale, med egen tennisklubb, en vakker trekirke, og Villa Lilleborg, et herlig sted å leie til jubileer og feiringer. Sommeren 2019 åpnet dessuten Bekkelagsbadet, rett over broen ved Ormøya, og det har blitt en skikkelig magnet både for øyboerne og oslofolk ellers, sier Ask.

Det er altså tennis og aktiviteter ved sjøen i form av kajakkpadling eller seiling som er det store på øyene. Medlemmer av Ormsund roklubb kan bruke treningsstudioet, og leie kajakker og båter.

Få og ettertraktede boliger

Det er ikke rart at alle som bor på disse øyene er skikkelige øypatrioter. Den som ønsker seg dit, bør ha tålmodighet, og ikke nøle når noe passende skulle dukke opp.

- Det er begrenset med boliger på disse øyene, og få boligsalg her hvert år, sier Ask.

- Det finnes mange tredjegenerasjonsfamilier her, så mange av boligene legges aldri ut for salg, men bytter hender innad i familien. Når det er sagt, er det slett ikke umulig. Men det gjelder å være på ballen. Jeg vet om flere boliger som det er planer om å legge ut for salg, så det er bare å ta kontakt for å få litt innsideinformasjon, sier Ask.

Alle øyene domineres av store villaer, enkelte med egen strandlinje og båtplass. Men det finnes også tomannsboliger og rekkehus, og på Ulvøya også seniorboliger. Man finner ikke Oslos laveste boligpriser her, men prisspennet er større enn mange kanskje tror.

- Nylig ble det solgt en villa til 58 millioner. Dette var en ekstraordinær eiendom med stor tomt og strandlinje. Beliggenhet i sjøkanten og på øyenes vestside er naturlig nok mest ettertraktet. Men en del av en tomannsbolig eller et vanlig rekkehus koster 8-10 millioner. Seniorboligene koster godt under det halve, og har en nedre aldersgrense på 55 år. Ikke at jeg tror så mange i femtiårene definerer seg som seniorer, da, ler Ask.

Forventer videre prisstigning

- Som for resten av Oslo har boligprisene på øyene steget kraftig de siste årene. Per andre kvartal 2019 har de faktisk økt med 100 prosent siden juli 2008. Ser man på de siste fem år, har prisene økt med 42 prosent, sier Ask, som selv har 12 års erfaring som eiendomsmegler.

- Disse øyene burde likevel ha stort potensiale for videre prisstigning. På Bygdøy går rekkehus som er ganske like rekkehusene på Ormøya for 4 millioner kroner mer, for eksempel, med samme sjønærhet og omtrent lik avstand til sentrum.

Slik ser øyenes snittpriser per boligtype ut for de siste 3 år:

· Enebolig: 16,75 millioner kr

· Tomannsbolig: 12,2 millioner kr

· Rekkehus: 9,65 millioner kr

- Det er viktig å huske at siden det selges så få boliger her hvert år, er tallgrunnlaget svært følsomt, sier Ask.

Bevaring i fokus

Høsten 2019 bestemte Plan- og bygningsetaten i Oslo at det skal være midlertidig byggeforbud på øyene. Det er fordi det er et ønske at øyenes særegne bebyggelse, dominert av sveitservillaer og klassiske funkisvillaer, blir bevart.

- Det er delte meninger om dette, men signalene fra PBE er i hvert fall at vi ikke vil oppleve samme eplehageutbygging og fortetting her som i andre villaområder i byen. Kjøper du et hus, og har en nabo med et par måls tomt, kan du altså være rimelig trygg på at den ikke fortettes med det første, sier Ask.