Peis til begjær

Peis til begjær

Nå som nettene blir lange og kulda setter inn, er det mange som begynner å drømme om peiskos.

Erlend Sørlie hos Sem & Johnsen forteller at peis er en urnorsk tradisjon som nordmenn gledelig holder i live. - Peis er noe vi så å si alltid inkluderer i tittelen på en boligannonse. Når det gjelder hytter, kan salg bli utfordrende dersom de ikke har peis.

Urnosk tradisjon

Før var peis og vedovner helt nødvendig for oppvarming og tilberedning av mat i norske hjem. I dag er vi ikke avhengig av vedbrenning som varmekilde, men peis har likevel funnet en permanent plass i den norske folkesjelen.

Ordet peiskos har dype røtter i en fortid der ildstedet var et samlingspunkt for familien. I dag kaller ordet peiskos frem bilder av et glass rødvin eller en kopp kakao foran en åpen og varm peis, og den velkjente, behagelig knitrelyden av ved som brenner.

For nordmenn er dette mentale bildet særlig assosiert med hytte, da gjerne med skisko som tørker foran peisen. For mange er det nesten slik at når man bygger ny hytte, så bygger man hytten rundt peisen, og ikke omvendt. Nordmenn flest forventer at hytten de kjøper har peis, og de er spesielt viktige i eldre hytter uten strøm hvor de utgjør eneste varmekilde.

Kjært barn har mange navn

Noen peisnavn henviser til en bestemt type, for eksempel kleberstein eller kakkel. Peis, vedovn og vedkamin er bredere betegnelser og brukes ofte litt om hverandre.

Peis er et generelt begrep og brukes forholdsvis fritt. Det kan referere til gasspeis så vel som vedpeis. Vedovn omtaler kun ildsteder som brenner ved - det ligger litt i ordet. Vedovner er gjerne mindre og lukket, der vedpeiser kan være større og åpne. Vedkamin derimot brukes gjerne om ovner med “peisens karakter”, ifølge Store norske leksikon. I tillegg finnes egne typer peis og vedovner slik som kleberstensovner og kakkelpeis.

Betegnelsene blir brukt om hverandre, men dersom det er “ved” i navnet, kan du hvertfall være trygg på at det ikke er snakk om gass eller elektrisitet.

Når man vurderer hvilken type peis man vil ha, må man se an varmebehov og estetiske preferanser. Mulighetene er mange. Man kan finne, og bygge, alt fra små og nette peisinnsatser til store, prangende gruer.

Lukkede vedovner byr gjerne på mest varme, men begrenset innsyn til de fine flammene. En åpen peis viser klart frem flammene, men vil igjen stille dårligere som en varmekilde. En vedovn som i større grad består av glass, vil da være en bedre varmekilde, men tilbyr samtidig godt innsyn.

Dersom man er interessert i en peis som kan yte samme funksjon som peiser fra gammelt av, stiller Esse og Aga med moderne vedovner som kan brukes til matlaging.

Ingen pipe, ingen peis?

Alt håp er ikke ute selv om man ikke har mulighet til å anskaffe pipe. Hvis du bor i en enebolig, kan du imidlertid også velge å installere en pipe, men husk at nytt ildsted alltid er søknadspliktig. Gass- og biopeis er gode alternativer for mange som bor i leiligheter, og byr på både varme og flammer. Med gasspeis trenger du en form for avtrekk gjennom stålrør som legges i vegger eller tak. Biopeis, som brenner bioetanol, trenger hverken pipe eller ventilasjon. Elektrisk peis byr kun på en illusjon, men her trenger du bare en stikkontakt.

Peiskos er en tradisjon nordmenn er opptatt av å ivareta, og som vi finner stadig nye, moderne løsninger slik at alle kan ta del i peiskosen. - Moderne peiser er kun ny innpakning av urnorsk tradisjon, sier Sørlie.

Interessert i peis?

Ta kontakt med Erlend Sørlie for en uforpliktende prat om ulike typer peis og vedovn

Ta kontakt direkte eller via skjemaet under

Liste med 1 menneske