Planlegger du en totaloppussing? Husk at enkelte prosjekter er søknadspliktige

Å pusse opp boligen er for mange en spennende utfordring der man får muligheten til å tilpasse boligen etter egne ønsker og behov. Man bør imidlertid være forsiktig med å la seg rive med før man har satt seg inn i gjeldende regler og krav, siden enkelte oppussingsprosjekter er søknadspliktige.

- Vi opplever at det er mange som ikke er klar over at et oppussingsprosjektet kan utløse søknadsplikt, forteller eiendomsmegler i Sem & Johnsen, Vidar Øie Nilsen.

Han forteller at større oppussingsprosjekter ofte krever godkjenning fra kommunen. Men hvilke arbeider som utløser søknadsplikten, finnes det faktisk ikke et fasitsvar på.

- Det avhenger av type bolig og hvor du bor. Det varierer fra kommune til kommune hva man har man må søke om å få gjøre, og hvilke arbeider man kan gjennomføre uten å søke først.

For å være sikker på at man følger gjeldende forskrifter, bør man ta kontakt med Plan- og bygningsetaten i kommunen man skal utføre oppussingsprosjektet i. De kan fortelle om prosjektet medfører søknadsplikt, og gi råd om hvordan man går frem for å søke. I enkelte kommuner finner man også verdifull informasjon på etatens nettside, med retningslinjer om hvilke tiltak som er søknadspliktig.

- Ved å ta en sende en epost eller ta en telefon til Plan- og bygningsetaten i din kommune kan man potensielt spare store utgifter som ville gått til å rette opp i feil eller søke om godkjenning i etterkant, sier Nilsen.

Selv om det varierer noe fra kommune til kommune hvilke arbeider som er søknadspliktige, er det noen gjengangere. Man må som regel søke om tillatelse for å gjennomføre endringer som enten endrer bruk, bærende konstruksjoner eller boligens fasade. Dersom fasadeendringene regnes som mindre vesentlige, kan man slippe søknadsplikt.

Dersom du skal gjennomføre større inngrep i boligens fasade, vil prosjektet være søknadspliktig. Det gjelder også hvis du skal gjøre om to boliger til én, eller dele opp en bolig til flere små boenheter. Prosjektet må også i de fleste tilfeller godkjennes før man kan bygge takterrasse, veranda eller balkong. Det samme gjelder påbygg, underbygg og de fleste tilbygg.

- Det kan også være mindre ting som forandringer i dører og vinduer, takskifte, skifte av kledning, og endring på balkong. Fasadeendringene rommer til og med installasjon av varmepumpe, så her gjelder det å være klar over hvilke arbeider som er søknadspliktige, sier Nilsen.

Om du har planer om å gjennomføre søknadspliktige arbeider som endrer boligens utforming eller utseende, må du i tillegg sende ut et nabovarsel. Nilsen tipser om at man i så fall burde lufte planene for naboene på forhånd.

- Det kan være lurt å forklare for naboene hva du har tenkt til å gjennomføre før du sender ut et formelt nabovarsel. På den måten er det mindre sannsynlig at naboene motsetter seg prosjektet.

I tillegg til estetiske endringer, vil også formelle endringer som bruksendring av kjeller og loft utløse søknadsplikt. Spesielt innredning av kjellere til boareal, eller godkjenning av en kjeller som allerede er i bruk, er et svært vanlig tema på visning.

- Bruksendring medfører søknadsplikt. Det kan for eksempel være å omgjøre et loft til et soverom, bad eller stue. Da kan det være nødvendig å engasjere en fagperson til å stå som ansvarlig søker. Det samme gjelder om du skal endre bærende vegger, eller etablere en utleieenhet, sier Nilsen.

Det finnes imidlertid noen romendringer der du selv kan stå som søker. Hvis du skal gjøre små forandringer innenfor en branncelle, er det ikke nødvendig at en fagperson sender inn søknaden. Da kan du fint gjøre det selv. Dette kan for eksempel være å gjøre om en bod til et soverom.

Ofte trenger man sertifiserte fagfolk til å stå som ansvarlig søker. I de fleste tilfeller er fagpersonen en arkitekt, men også enkelte håndverkerfirmaer er godkjent til å håndtere søknadsprosessen. Dersom det er nødvendig å utarbeide et omfattende tegningsunderlag, vil de fleste håndverkerfirmaer ønske å overlate dette arbeidet til en arkitekt eller interiørarkitekt.

Er du interessert i å lese mer?

  • For en komplett oversikt over regelverket, besøk Direktoratet for byggkvalitet
  • Denne guiden til totaloppussing går gjennom reglene som gjelder for de vanligste oppussingsprosjektene
  • Bor du i Bærum eller Oslo kommune? Se veilederne utarbeidet av Plan- og bygningsetaten