Stram skjønnhet på Smestad

Stram skjønnhet på Smestad

Einar Pienes stjerneformede funkisblokker er sterkt inspirert av en verdenskjent arkitekt. 

Da funksjonalismen slo igjennom som stilretning på begynnelsen av 1930-tallet, representerte den et brudd med alle former for dekor og tradisjonell byggeskikk.

Inspirert av den sveitsiske arkitekten Le Corbusier, selve guruen innen funksjonalismen, ble det oppført en rekke eneboliger, blokker og offentlige bygg med rene flater, rette linjer og flate tak i norske byer.

Einar Piene (1903-1969) er en av de norske arkitektene som var inspirert av Le Corbusier. Etter å ha studert i Oslo, Glasgow og Stockholm, tegnet han flere eneboliger i funkisstil på 1930-tallet. Men det er de tre blokkene i Gullkroken på Smestad – tegnet på 1950-tallet – som virkelig står ut i bybildet. Det er også her vi tydeligst kan se inspirasjonen fra Le Corbusier. De stjerneformede blokkene i 10 etasjer ligger på en høyde og har utsikt over byen og fjorden. Alle leilighetene ligger som endeleiligheter i hver sin fløy, og har vinduer på alle de tre ytterveggene. Blokkene har takterrasser, forseggjorte inngangspartier og er omgitt av store friarealer.

Funkisarkitekturen var omstridt i sin samtid, men beundres i dag av mange. I tillegg til at stilretningen har gitt Oslo flere enestående bygg, la den også grunnlaget for den nye norske arkitekturen fra 1950-tallet og fram til i dag.

Vi kjenner Oslos boligperler

Ta kontakt dersom du er har en du ønsker å finne riktig kjøper til.