Sukkertøyrekkene på Briskeby

Sukkertøyrekkene på Briskeby

Byhusene Nicolai Beer tegnet i to rekker i hjertet av Briskeby er til forveksling like, men tilhører to stilarter. Ser du hvilke?

Professor Dahls gate 24 c-k sto klare i 1928.

---

Frogner rommer et stort arkitektonisk mangfold. Her finnes fremstående eksempler på jugendstil, nybarokk, nyklassisisme og funksjonalisme – side om side i samme gate. 

En av de toneangivende arkitektene ved overgangen mellom nyklassisismen og funksjonalismen var Nicolai Beer (1885-1950). Etter studier på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, École des Beaux Arts i Paris og Kunstakademiet i København, samt arbeid ved arkitektkontorer i England og Tyskland, startet han sitt eget kontor i Kristiania i 1914.
 
På begynnelsen av 1920-tallet tegnet Beer flere nyklassisistiske perler som Blindern studenthjem og de fargerike rekkehusene i Professor Dahls gate 24 c-k, som ble oppført i 1928. Men så, bare tre år senere, sto en nærmest parallell rekke ferdig i Industrigata 15 a-d, og denne ble bygget i en helt annen stil. 

De to rekkene har flere likhetstrekk, blant annet et lignende fargeskjema, men viser også klart hvilket estetisk brudd funksjonalismen representerte. Unødvendig dekor ble utelatt. Skråtak ble erstattet av flate tak. De to husrekke like ved Briskeby brannstasjon gir deg muligheten til å finne ut hvilken stil du liker best.

---

Rekkehusene i Industrigata 15 a-d sto ferdig i 1931, og tilhører funksjonalismen, i motsetning til rekkehusene i Professor Dahls gate 24 c-k, som er eksempler på nyklassisismen.

Vi kjenner Oslos perler

Kontakt oss for å finne rett kjøper til din.