Tre enkle tiltak for en mer miljøvennlig bolig

Vil du vite hvordan du kan energieffektivisere boligen? Med tre enkle og miljøvennlige tiltak, kan du få lavere strømutgifter, bedre inneklima og høyere verdi på boligen.

- Energieffektive boliger får lavere strømutgifter og høyere verdi. Å være miljøvennlig kan med andre ord være lønnsomt for mange boligeiere, forteller Kristine Grønn, eiendomsmegler i Sem & Johnsen. Tiltakene man kan utføre for å gjøre boligen mer miljøvennlig strekker seg fra lette og rimelige, til omfattende og kostbare. De mer omfattende er som regel også mer langvarige og effektfulle, men du kan få mye ut av selv noen enkle oppgraderinger.

Miljøvennlige tiltak har gjerne flere fordeler utover å være energibesparende. Med tiltakene i denne artikkelen kan man forvente både bedre inneklima og økt verdi på boligen. Sistnevnte gjelder særlig dersom tiltakene fører til at man får et bedre energimerke.

Etterisoler

Enova anbefaler at man etterisolerer alle boliger som er bygd på 80-tallet eller tidligere. Disse byggene har gjerne manglende eller inteteksisterende isolering som kan forårsake store varmetap. Dersom du har en eldre bolig, kan det altså være best å få etterisolert først som sist. Hvor omfattende og kostbart arbeidet blir, avhenger av hvor stor boligen er og hvor du etterisolerer. Å etterisolere kun loftet kan være effektfullt, og vil naturligvis være billigere enn å etterisolere hele bygget.

Utvendig etterisolering av fasade koster i snitt 2.000 kroner per kvadratmeter. Hvis man uansett skal utføre større renovering, er det gunstig å kombinere dette med etterisolering. Etterisolering vil forbedre inneklima, holde på varmen og dermed holde strømutgifter lave.

Installer lavenergivinduer

Det er ofte behov for å bytte vinduer når man etterisolerer slik at de ikke blir stående for langt inne i veggen. Da kan man like gjerne gå for lavenergivinduer. Med tre lag i stedet for to, er disse er skreddersydd for å holde varmen inne i boligen, og dermed minske behov for fyring. Ifølge Enova, kan dette halvere varmetapet til boligen. Dette kan føre til betydelig lavere strømutgifter. Med lavenergivinduer er man også ikke lenger utsatt for trekk, og god isolasjon forebygger fuktskader. Slik får man også et bedre og mer stabilt inneklima i tillegg til at man beskytter boligen fra dyre skader.


Oppgrader til rentbrennende vedovn

Åpne peiser og eldre vedovner er gjerne vakre, men ikke nødvendigvis energieffektive. Der mye av varmen fra gamle vedovner forsvinner ut pipa, går hele 80% til oppvarming dersom man har en rentbrennende vedovn. Dette er altså vedovner produsert etter 1998, da Regjeringen vedtok strengere krav for å begrense utslipp av røykgass og partikler samt forbedre utnyttelse av veden. Man får dermed et bedre inneklima med rentbrennende ildsteder samtidig som man får mer ut av veden man brenner.


Du trenger ikke nødvendigvis kaste ut den gamle vedovnen eller rive den åpne peisen for å få et mer rentbrennende ildsted: Du kan for eksempel installere en peisinnsats for å oppgradere peisen. Dersom du velger å bytte vedovn eller peis likevel, er det flere kommuner som stiller med støtte til dette.

I tillegg til tiltakene nevnt i denne artikkelen, finnes det mange andre gode muligheter for å energieffektivisere boligen og leve et mer miljøvennlig liv. Man kan gjøre alt fra å installere et solcelleanlegg til å gjenbruke vann fra klesvask og dusj til oppvarming av varmtvann.