Vinneren Vinderen

Det er alltid etterspørsel i Oslos mest populære villastrøk.

- Hele Vestre Aker er et attraktivt område, men Vinderen er spesielt populært. Det er på grunn av beliggenheten omtrent midt mellom Majorstuen og marka, sier Erlend Sørlie, partner og eiendomsmegler ved Sem & Johnsens Frogner-kontor. Han bor selv på Vinderen med familien, og har solgt boliger her i en årrekke.

- Den korte avstanden til sentrum med t-bane og lett tilgang til ring 3 er også med på å gjøre Vinderen så populært.

Vinderen preges av flotte villaer med store hager. Boligområdet ble først utbygget da Holmenkollbanen åpnet i 1898. Inntil da tronet gården Vinderen ganske alene på den lille åsen. Gården er i dag fredet, og har adresse Tunfaret 11 (se bildet under, Foto: Riksantikvaren).

Navnet Vinderen for øvrig er en forenkling av Vindarvin, som betyr «vin-gård». Det har aldri blitt dyrket vindruer på Vinderen, men ordet «vin» antas å komme fra det man tror engang var navnet på Sognsvannsbekken som renner langs Vinderens østside, «Vind», og som snor og vender – «vinder» seg nedover mot Majorstuen.

Ytterligere boligutbygginger ble igangsatt i 1920- og 1930-årene. Arkitekt Arne Korsmo, kjent som funkis-pioneren i Norge, tegnet mange av de store villaene som ble bygget på trettitallet. Hans mest kjente bygg er Villa Stenersen i Tuengen allé, som i dag er et museum.

Straks Holmenkollbanen var kommet, ble Vinderen et lite handelssentrum. Mest ikonisk var Conditorigården som sto ferdig i 1901, men dessverre brant ned i 2008. Handelssenteret vokste med utbyggingen på 30-tallet, og i 1937 sto Vindernhuset tegnet av Torp og Torp ferdig. Bygget huser fortsatt forretninger, og fikk på midten av åttitallet selskap av Vinderentorget. Der Conditorgården sto, kom det til et nytt bygg for forretninger og kontorer i 2012.

- Vinderen har det meste. Matbutikker, sportsbutikk, bakeri, kafeer, restauranter, vinmonopol, frisør, klesbutikker, og blir flittig brukt av alle som bor i området. Det er et stort pluss å slippe å dra langt for å handle, sier Sørlie.

Det er ikke mange meterne å gå fra Vinderens hjerte med sine butikker og kafeer, til man befinner seg i stille gater med lite gjennomkjøring og et godt og barnevennlig bomiljø.

- Disse gatene er veldig populære. Vinderen preges av rolige, veletablerte strøk. Det er mange hus og også en del tomter som står på Byantikvarens liste, for eksempel Hansenbyen, eller det som også kalles «den hvite byen», som ligger mellom stasjonene Steinerud og Vinderen, sier Sørlie.

Byggmester Jacob Hansen bygget ut dette området på begge sier av Slemdalsveien i perioden 1905 til 1925. De store, klassiske villaene er blant Vinderens mest ettertraktede (se bildet under, Foto: Riksantikvaren)

- Det er ikke veldig stort omløp av boliger på Vinderen, og spesielt sjeldent at noen av de store flotte villaene kommer for salg. Det er et tegn på at folk trives her, sier Sørlie.

- Men det finnes boliger for dem som ikke vil ha hus og hage, også?

- Ja, med årene har Vinderen fått en miks av villaer, rekkehus, tomannsboliger og leiligheter, selv om hovedvekten er på villaer. Det har kommet en del leiligheter de siste tiårene, for eksempel en stor utbygging i Holmenveien.

- Leiligheter, rekkehus og tomannsboliger på Vinderen er også veldig populære. Når villaeiere føler at det blir for mye jobb med en stor bolig, og vil inn i en lettstelt leilighet, ønsker de fleste å bli i området. Mange familier ønsker også leilighet fremfor villa. Derfor er det stor rift om de større leilighetene på Vinderen.

- Etterspørselen er større enn tilbudet på Vinderen. Men det er ikke mange tomter igjen å bygge ut. Av større prosjekter nå finnes et i Grimelundsveien, som ligger på andre siden av ring 3, nærmere Slemdal. Ellers vil det på sikt bygges rundt 100 boliger, både leiligheter og rekkehus, i Slemdalsveien 35-37, der Hafslunds tidligere hovedkontor lå.

Sem & Johnsen selger mange boliger på Vinderen, og Sørlie forteller om lange lister med interessenter på alt fra store villaer til mindre leiligheter.

- Attraktive områder har ikke de samme svingningene i pris som gjennomsnittsmarkedet har. Det er alltid folk som vil bo her, og som er villig til å betale for det når rette objekt kommer. Derfor er det ikke uvanlig at de mest ettertraktede boligene blir solgt utenom Finn.no.

- Så om man eier en bolig på Vinderen trenger man ikke være engstelig for at den ikke skal bli solgt?

- Nei, det trenger man ikke. Men som ellers i markedet må prisantydningen være riktig, sier Sørlie.

Er du på jakt etter en bolig å Vinderen, eller har du kanskje en du skal selge?

Ta kontakt med Erlend Sørlie på mobil 92 64 23 38 eller epost es@sem-johnsen.no.

Sjekk også gjerne vår områdeguide for Vinderen på denne linken.