- Voksenkollen er et sted å følge med på

- Voksenkollen er et sted å følge med på

- Voksenkollen er et av de mest spennende boligområdene i Oslo vest med tanke på mulighetene som kommer der oppe, sier Christian A. Aamodt.

Der oppe, ja. Det er absolutt den riktige betegnelsen for området som ligger på markagrensen, helt øverst i Holmenkollen, bak byens ikoniske skihopp.

- Det er ikke så langt unna som mange tror. Jeg bruker 17 minutter på å kjøre fra kontoret, sier eiendomsmegler Christian A. Aamodt ved Sem & Johnsens Frogner-avdeling.

- I rushen tar det lengre tid, men det treffer jo alle som bor utenfor ring 3.

Aamodt bor selv på Voksenkollen. Hit flyttet han og familien nylig, etter å ha bodd på Vinderen i mange år.

- Jeg har vokst opp i Holmenkollen, og to av mine skolekamerater bodde oppi Voksenkollen. Den gang var det bare noen få villaer der oppe, og vi syntes det var fryktelig «lost», så det var sjelden vi gadd å dra hjem til dem etter skolen. Men nå bor jeg der altså selv, og stortrives.

«Det er allerede et attraktivt boområde, og med de nye prosjektene vil flere oppdage Voksenkollens kvaliteter. Der bygges det noe folk i Oslo etterspør, nemlig rekkehus og tomannsboliger. »

Aamodt har meglet eiendommer i 17 år, og har et av sine spesialområder i Holmenkollen. Han deler det som betegnes vestkanten med stor V inn i tre sjikt:

- Det nederste sjiktet går fra Frøen og opp til Slemdal, så har du området fra Slemdal og opp til Voksenlia, og så har du det som ligger over der igjen, altså Voksenkollen.

Nederst bor alle som elsker nærheten det urbane Majorstua og Frogner har å by på. Fra Slemdal og opp til Voksenlia ligger «tjukkeste» Holmenkollen, der nikkersadelen holder til, og det er Heming som gjelder, mens fra Voksenlia og videre opp bor friluftsentusiastene og O2-snapperne som bruker marka som treningsområde og omtrent ikke lar det gå én dag uten at de tråkker på skogssti.

- Mens Vinderen-folket kanskje har én sykkel og ett par langrennsski hver, har voksenkollerne minst tre sykler og fire par langrennsski, for å sette det på spissen, ler Aamodt.

- Det er en annen livsstil der oppe. Jeg og kona diskuterte det da vi flyttet fra Vinderen. Vi likte nærheten til Colosseum kino og muligheten til å dra på en bar og ta et glass vin. Men som småbarnsfamilie fikk vi aldri gjort det. Derimot var vi i marka flere ganger i uken. Vi har aldri angret på at vi flyttet opp dit.

Det gjør de færreste, for det er ikke så ofte det selges bruktboliger der oppe. Men Voksenkollen er i vekst. Det har blitt og er i ferd med å bygges flere vellykkede prosjekter, bestående av noen eneboliger, men flest rekkehus og tomannsboliger. Aamodt nevner Kollentunet og Åsbrekka (bildet under) som eksempler. Og de neste 5-10 årene vil det komme flere.

- Det vil komme rundt 300 nye boliger, alle på 140-170 kvm, så altså perfekte familieboliger i en overkommelig prisklasse.

Han spår at disse boligene vil fenge dem som nå bor i leiligheter i sentrale nabolag, og som ønsker seg nærmere marka.

- De som kjøpte i Åsbrekka flyttet enten internt på Voksenkollen, eller så bodde de i Barcode eller Aker Brygge og ville komme seg bort og opp til marka. Jeg innbiller meg alltid at luften er friskere der oppe. På begynnelsen av 1900-tallet lå det et sanatorium i Voksenkollen, der Soria Moria ligger i dag.

Foto: Helt siden forlengelsen av Holmenkollbanen opp til Frognerseteren sto klar i 1916, har Voksenkollen stasjon vært et yndet utfartssted for skigåere. (Digitalt Museum)

Det er en del av trenden at folk søker en roligere hverdag nær naturen. Det merkes på medlemsøkningen hos Turistforeningen og Skiforeningen, og interessen i hyttemarkedet.

- Man trenger strengt tatt ikke hytte hvis man flytter til Voksenkollen?

- Nei, egentlig ikke. Her har du jo turmuligheter rett utenfor inngangsdøra, sier Aamodt.

I området finnes det allerede noen flotte friluftsbarnehager, og en nye er i ferd med å bygges.

- Ettersom disse 300 nye familieboligene kommer vil det utvikle seg et lite samfunn her oppe, og det vil melde seg et behov for flere barnehager, og også en skole. Det er tomter der oppe som er satt av til utdanningsformål, så jeg regner med at Oslo kommune har en plan for området, også hva gjelder offentlig kommunikasjon.

- Noen vil innvende at det høres voldsomt ut at Voksenkollen skal vokse slik?

- Jeg mener dette er utelukkende positivt. Så langt har Plan og Bygg vært flinke til å sørge for at boligene som er bygget har passet inn. Det er ganske bratt der, noe som gjør at de fleste husene har utsikt. Men å bygge i slikt terreng fordrer at man sikrer mot erosjon og håndtering av overvann, så det er nødvendig å beholde mest mulig trær og vegetasjon. Bonusen er at dette gjør boligområdene grønne og fine.

- Det vil også begrense seg hvor mange boliger som kan bygges, for jeg tror aldri markagrensen vil rokkes ved. Derfor er det også en sikker investering å kjøpe i Voksenkollen. I dag får du ganske mye for pengene der, og jeg tror prisene bare vil stige. Det er allerede et attraktivt boområde, og med de nye prosjektene vil flere oppdage Voksenkollens kvaliteter. Der bygges det noe folk i Oslo etterspør, nemlig rekkehus og tomannsboliger. Det er fortsatt slik at flertallet av småbarnsfamilier ønsker seg en hageflekk.

Christian A. Aamodt har inngående kjennskap til hele Holmenkollen.

Er du på jakt etter en bolig her, eller har du en å selge?

Ta kontakt direkte eller via skjemaet under

Liste med 1 menneske

Vi kan Oslo vest

Sem & Johnsen har mer enn 40 års erfaring i å megle eiendom i Oslo og Bærum.

Er du på jakt etter det helt spesielle, eller har du en eiendom å selge? Ta kontakt med oss for en hyggelig boligprat.