- En sjeldent flott hytte

- En sjeldent flott hytte

- Jeg har sett mange laftede tømmerhytter i min tid, men denne er helt spesiell.

I vakre Luredalen i Telemark, med panoramautsikt til Gaustatoppen, ligger Lurebu, som nå skal skifte eier. Sem & Johnsens Christopher Lejonberg, som har lang erfaring i å selge hytter i området, visste ikke hva som ventet da han kom på befaring til hytta.

- Jeg så straks at dette var en flott laftet tømmerhytte med en spektakulær utsikt, men da jeg kom inn fikk jeg nærmest bakoversveis. Jeg har sett hundrevis av laftede hytter i min karriere, jeg har til og med bygget min egen ved Gaustatoppen, og jeg har aldri sett en hytte som denne, sier Lejonberg.

- Den er rett og slett usedvanlig gjennomført. Her har arkitekten tegnet en hytte som evner å utnytte tomten og utsikten optimalt. I tillegg ligger rommene i første etasje på rekke og rad, noe som gir en nydelig siktlinje fra biblioteket i den ene enden til peisestuen i den andre.

Mer informasjon og flere bilder av Lurebu ser du her

Det er den anerkjente arkitekten Dag Hellestad fra Bø i Telemark som har tegnet den nesten 200 kvm store hytta, mens tømmermester Knut Tore Apeland fra Haukeli Hytter & Hus har oppført den, og det i norsk tømmer av ypperste kvalitet. Her er vannbåren varme, to bad, fire soverom, stor kjeller og garasje. Selv om den ble ferdigstilt i 2012, fremstår den nærmest som ny.

- Det er hyggelig å høre at Lurebu gjør slikt inntrykk, sier Eve Rua, som sammen med ektemannen Svein-Erik Marø Ovesen eier hytta.

- Da vi planla å bygge en hytte, visste vi at den skulle være i laftet tømmer. Vi reiste rundt og tittet på tomter, og kom opp til Luredalen. Den første tomten vi så på var litt kjedelig. Så kjørte vi lenger opp i dalen, og kom over denne utsiktstomten på nesten to mål. Da slo vi til. Så kom vi i kontakt med tømmermester Knut Tore Apeland, som mange kanskje husker som en langrennsløper. Han satte oss i kontakt med arkitekten Dag Hellestad, sier Rua.

- Det var vårt ønske å lage en siktlinje gjennom hytta, og så ønsket vi også at hytta ble plassert best mulig i forhold til utsikten. Gaustatoppen kan sees fra spisestuen og hemsene, og på andre siden har vi Numedalshøgda. Fra peisestuen er det utsikt mot et tjern og over til Vegglifjell.

For den som lurer, ligger altså Luredalen i Tinn kommune, opp fra Austbygde ved Tinnsjøen, cirka 2,5 timers kjøring fra Oslo. Området er et eldorado for fjellvandrere og langrennsfolk. Herfra kan man gå inn mot Numedalshøgda, som grenser til Hardangervidda. En kort kjøretur unna starter løypenettet på Vegglifjell. Det tar bare en halvtime å kjøre til Gaustablikk og Gaustatoppen, der man finner Norges sjette største skianlegg, som stadig bygges ut, og som er et av landets mest snøsikre.

- Det er 100 meter til langrennsløypene, så her kan du gå rett fra hytta. Om sommeren kan man plukke multer i flott terreng, sier Rua.

Interiøret er en blanding av nytt og antikviteter. Ekteparet har brukt mye tid på å finne gjenstander som kan passe på hytta, som har alt av moderne fasiliteter, men sjarmen til en tradisjonell tømmerhytte. Det er lagt stor vekt på detaljer som dører, terskler og vinduer.

- Hytta fremstår som nærmest ubrukt?

- Ja, det er den også. Vi har ikke fått brukt den som vi ønsket, og det er synd at en så flott hytte blir stående tom. Vi bor på en gård på Ringerike, og her er det nok å ta tak i. Så reiser vi ganske mye. Det er vemodig å skulle selge, men vi er blitt over 70 år begge to, og denne hytta fortjener å bli brukt, sier Rua.

Mer informasjon og flere bilder av Lurebu ser du her

Fritidseiendommer med stor F

Sem & Johnsens meglere har lang erfaring i å selge unike fritidseiendommer. Ta kontakt med oss dersom du vurderer å selge, eller er på jakt etter noe helt spesielt.