Et «hemmelig» hytteparadis

Et «hemmelig» hytteparadis

Sjarmerende Stavadalen i Valdres er den perfekte skidestinasjon i miniskala.

To og en halv time fra Oslo ligger alle skiglade barnefamiliers drømmested. Stavadalen, en liten dal i Sør-Aurdal i Valdres, består av et skisenter med to heiser, et skibånd og ni nedfarter, et hundretalls hytter, og et knippe gårder.

Det var Vidar Stavedal som for snart 15 år siden fikk ideen om å lage et lite skisenter ved siden av gården sin. Skianlegget viste seg raskt å ha livets rett.

- Vi åpnet første heis her i 2005, og så har vi bygd dette opp pent og pyntelig. Siste store utvidelse var i 2017, da vi fikk snøproduksjon, et skibånd på 102 meter og to tubebaner, forteller han.

Se infoside om Stavadalen Skisenter

Rundt 1000 hytter ligger innenfor ti minutters kjøring fra anlegget. Snart blir det noen hundre flere, for på østsiden av skisenteret ligger Stavadalen øst, et tomtefelt med 174 tomter.

- Stavadalen er et typisk familieområde, og vi ønsker å videreutvikle stedet med en familievennlig profil, sier Stavedal.

Han forteller at flertallet av hytteeierne i Stavadalen kommer fra Oslo, Asker og Bærum, Hønefoss-området eller Mjøstraktene.

«Stavdadalen er akkurat passe stort, og et veldig hyggelig sted.»

Om hyttefolket ikke befinner seg i bakken, kan de ta seg en varmepause med svele og kakao i varmebua, eller spise i Makalauskaféen, som har fått navnet sitt etter Stavadalens høyeste fjelltopp, Makalaus på 1099 moh. Hytteområdene ligger på 780-1000 moh.

- Dette er en liten perle av et skisted som egner seg ypperlig for barnefamilier, da anlegget har barnebakker, skipark, akebakker og eget lekerom i kaféen, sier Erlend Sørlie, partner og eiendomsmegler i Sem & Johnsen.

Hytte til salgs i Stavadalen

- I tillegg er det flotte langrennsforhold her, med 12 løyper i området. Løypenettet er sammenkoblet med løypenettet på Golsfjellet, så du kan faktisk gå på ski helt til Sanderstølen om du vil, sier Sørlie.

I 2011 var tømrer Petter Eriksen på jakt etter hytte, og fikk tips om Stavadalen. Han hadde ikke hørt om området før, men dro opp for å se. I dag har han egen hytte og noen hyttetomter under utbygging i dalen.

- Jeg likte beliggenheten, det fine skianlegget og det flotte løypenettet for langrenn, sier Eriksen, som bor på Hønefoss.

- Vi bruker hytta mye om sommeren også, det er veldig fint turterreng her, og turen opp til Makalausfjellet er fin for både voksne og barn. Stavadalen er akkurat passe stort, og et veldig hyggelig sted.

- Stavadalen er definitivt en flott sommerdestinasjon også. Nærmeste turistdestinasjon er stavkirken på Reinli, den er veldig flott. Og friluftsmuseet Bagn Bygdesamling. Jettegrytene Gjøgerlaugtinog turen til Kverrvilljuvet er også fine sommeropplevelser i området, sier Sørlie.

FAKTA

  • Stavadalen ligger i Sør-Aurdal i Valdres
  • 170 km fra Oslo, ca. 2 ½ times kjøretur
  • Nærmeste matbutikk i Reinli, 5 km unna
  • Nærmeste tettsted er Bagn, 10 km unna

Hytte til salgs i Stavadalen

Selge eller kjøpe hytte?

Erlend Sørlie formidler hytter over hele østlandsområdet, både på store og små destinasjoner. Ta kontakt dersom du har en hytte å selge, eller er på jakt etter hyttedrømmen.

Liste med 1 menneske