Jar i Bærum – et naturlig høydepunkt i boligmarkedet

Det har ikke skjedd så mye på Jar siden eiendomsmegler Petter Johnsen flyttet dit i 2000. Det er kanskje akkurat derfor folk elsker å bo der.

Fornebu, Bekkestua og Sandvika: I Bærum er det mange boligområder under utvikling. Alle disse er populære, mest fordi de allerede har svært gode kvaliteter, men kanskje også fordi man investerer i hva de skal bli om noen år.

På Jar er det litt annerledes. Her, helt øst i Bærum mot grensen til Oslo, bygges det lite. Og skal vi tro eiendomsmegler og beboer Petter Johnsen, er det helt greit.

– Stabilitet og det tradisjonsrike er jo akkurat det kjøperne her er ute etter. Dette er et fredelig villastrøk der det er lite blokkbebyggelse og fortetting, samtidig som du har kort vei til urbane strøk, sier han.

Nettopp nærheten til byen, samtidig som du er skjermet fra den, var hovedgrunnen til at han selv og familien flyttet hit i sin tid.

– Her er det aller meste innen rekkevidde, forteller han, og viser til den gode infrastrukturen med T-bane, trikk og diverse busser rett i nærheten.

Fritidsmuligheter i alle retninger

Fra Jar er det dermed en smal sak å komme seg til jobb, enten kontoret ditt ligger på Lysaker, i Oslo sentrum eller i et av de mange næringsområdene i nærheten. Men Jar er aller best når du ikke er på jobb, med et utvalg fritidsmuligheter få andre steder kan matche.

– Min personlige favoritt er morgenturene langs Lysakerelven, sier Petter. – Det tar meg fire–fem minutter, så er jeg i en helt annen verden, med ordentlig skog og elvestryk.

Om du ikke deler Petters entusiasme for fossefall og ruvende tretopper, har Jar nok av andre muligheter å by på. I sydlig retning er det bare noen minutters reisevei til Oslofjorden og den flotte bryggepromenaden på Lysaker eller strandlivet på Fornebu. Nordover ligger golfbaner og Bærumsmarka med uendelige stier og turmuligheter, og østover ligger altså Oslo med alle sine fasetter.

På Jar er det kort vei til de beste tilbudene, uansett årstid.

Les også: Snarøya, Langodden og Fornebu: Like gode til lands som til vanns

Et industrihistorisk senterpunkt

Det skal sies at «fritid» er et forholdsvis nytt begrep i området – her har folk vært i arbeid.

Boligområdet Jar er vokst ut av det som tidligere var Jar gård. Det spesielle her var ikke produksjonen av jordbruksvarer, men beliggenheten og rettighetene til Lysakerelven. Vannet kunne nemlig drive møller og sager, samtidig som Lysaker var en ypperlig utskipningshavn for eksport av trelast. Jar sag var i drift i hundrevis av år, trolig fra midten av 1500-tallet til 1888. Det daglige brød var også viktig, og like nedenfor Jarfossen ser du den dag i dag ruiner etter kornmøller som var i drift frem til 1860 (Kilde: baerumhistorie.no).

Følger du stien oppover fra Lysaker, møter du flere informasjonsskilt underveis. Disse har Lysakervassdragets Venner, Jar Vel og Bærum kommune satt opp for å gjøre turgåere oppmerksomme på den rike industrihistorien de beveger seg i.

– Lysakerelven, med all industrien den var grunnlag for, er jo midtpunktet for mye fascinerende historie, forteller Petter. – Det er jo gøy å tenke på at man bare litt lenger ned her, ved Granfoss og Fåbru, produserte alt fra spiker og dynamitt til parykkpudder og papir.

Jar gård sysselsatte mange mennesker, og flere av boligene i området – for eksempel Lillenga og Aspelund – er gamle husmannsplasser. De 70 som i følge folketellingen bodde på gården i 1801 var likevel ingenting mot alle som i dag regner Jar for sitt hjem.

– I dag er Jar definert som et mye større område, fra Granstubben i sør til Ringstabekk i vest og helt opp til der Øvrevoll møter Eiksmarka, forklarer Petter. Befolkningen teller omkring 6000.

Et herlig sted å vokse opp

Selv om Jar er rikt på historie, er det kanskje et enda mer spennende sted for dem som først og fremst er opptatt av fremtiden: barnefamiliene.

– Jar er ideelt for barn i alle aldre. Det er rikelig med trivelige barnehager i trygge omgivelser, spesielt flotte skoler og lekeområder, du har ishallen, fotballbanene på Jarmyra og galoppbanen på Øvrevoll. Jeg skjønner godt hvorfor barnefamiliene trives her, konstaterer Petter.

Han forteller at boligkjøpere som søker seg hit stort sett er opptatt av det samme som boligkjøpere andre steder: Solforhold, utsikt, nærhet til offentlig kommunikasjon, skolekrets og så videre. I tillegg er de opptatt av stabilitet og forutsigbarhet i form av et etablert boligområde. Det får de på Jar, for det er på ingen måte fritt frem for eplehageutbygging i Bærums gamle villaområder.

– Det du vil legge merke til når du kjører rundt på her, er at det faktisk er mange ordentlig store hager her, akkurat som da vi gikk på epleslang i gamle dager. Det gir hele boligområdet et luftig og romantisk preg. Jeg er nok litt farget av at jeg selv bor her, men Jar er rett og slett idyllisk.

Man skulle kanskje tro det må være enkelt å være eiendomsmegler i et sånt område, men ifølge Petter er ikke det nødvendigvis tilfelle.

– Skulle gjerne sett at enda flere ville selge, men det er jo samtidig et tegn på at folk trives svært godt!