Snarøya, Langodden og Fornebu: Like gode til lands som til vanns

Bli med på en annerledes visning, og se noe av det aller fineste Oslofjorden har å by på.

Hvis man noen gang skulle være i tvil om hva som en gang fantes på Fornebu, er det bare å ta turen til Sjøflyhavna. Der står det ikoniske, lyseblå restaurantbygget trofast og vitner om at du befinner deg på flyhistorisk grunn.

Men selv om det er mye å si om Norges forrige hovedflyplass, er det ikke det som står på programmet i dag. Vi er kommet for å beundre boligområdene her på Bærumsiden av Oslofjorden.

Et forvandlet boligstrøk

Vi legger fra kai, og de lokalkjente meglerne Jan Fredrik Bonde og Kristian Bull begynner å fortelle. De påpeker begge at tiden ikke har stått stille her ute.

Vi putrer inn Snarøykilen, og gutta forklarer at dette var et hytteområde helt frem til for 50–60 år siden. I dag er det et av Norges mest ettertraktede boligområder, med vidtspennende arkitektur og sjeldent fin nærhet til sjøen.

Et par steinkast lenger nord ligger halvøya Langodden. Det er neppe noen som har kommet bedre fra avviklingen av Fornebu lufthavn enn boligeierne her. I oktober 1998 ble den gamle lufthavnen stengt for godt, og over natten ble Langodden forvandlet fra nærmest å være en tribune langs rullebanen og de brølende jetflyene, til å bli noe av det aller mest eksklusive på markedet.

– Når flyene tok av, og vindretningen var slik at de tok av ytterst på Langodden, var det jo umulig å snakke. Da var det å gå inn og vente til flyet hadde tatt av, så kunne man begynne å prate igjen. Men i dag er Langodden selve indrefileten etter min mening, sier Jan Fredrik.

Videre innover langs Langodden kommer du inn i Koksabukta. Her lå det både hangarer og flyverksted før i tiden, men det eneste som i dag minner om luftfart er et yrende fugleliv. Og barnefamilier, da.

Les også: Frelst på Fornebu

Fra flyområde til friluftsområde

Koksa og Storøya er blitt et svært attraktivt bolig- og rekreasjonsområde, mye takket være de grønne omgivelsene. Her finner du naturreservater, kyr, sauer og geiter på beite, en av Norges fineste sandstrender, rikelig med turstier og til og med skiløyper dersom det er snø nok. Ikke rart Storøyodden ble tildelt en Nordic Green Space Award i sin tid. Alt som er igjen av den tidligere flystripen er et lite rektangel av den originale asfalten – bevart i et søkk litt innpå land.

Barnefamiliene har oppdaget Fornebu

Fredelige, naturskjønne områder har en tendens til å tiltrekke folk, og i tillegg har kommunen bidratt med svært gode fasiliteter. Det verdsetter nok barnefamiliene litt ekstra, for det er ingen tvil om at de har gjort sitt inntog her.

– Man var tidlig ute med å legge forholdene til rette for barnefamilier. Skolen ble etablert, idrettsanleggene, kunstfrossen bane – de fasilitetene er blant de beste som er i Norge, vil jeg påstå, forteller Jan Fredrik.

Skoleplasser er en utfordring i Bærum, og Fornebu er intet unntak. Kapasiteten her har vært sprengt, men det vil hjelpe godt når Oksenøya barne- og ungdomsskole står ferdig i 2022. Og det trengs:

– Det skal bygges 6000 boliger ekstra. Så det blir jo en ny by i byen!, sier Kristian.

Det har vært en flott tur på fjorden, og vi skjønner godt hvorfor Jan Fredrik konkluderer som han gjør: Med friarealene, nærheten til sjøen og Oslo sentrum bare ti minutter unna, har du virkelig alt du kan ønske deg her.

Takk for følget! Liker du visninger utenom det vanlige? Da må du også bli med oss på tur rundt Bygdøy og Voksenkollen!