Når på året bør du selge boligen?

Når på året bør du selge boligen?

Finn ut når det kan lønne seg å legge boligen ut for salg.

Når på året er det best å legge ut boligen på boligmarkedet? Det er et vanlig spørsmål boligselgere stiller seg.


Skrevet av Redaksjonen

Hva som er fasiten, kommer an på boligen og beliggenheten, og også boligselgers behov.

Ser man på boligmarkedet gjennom året, er det som regel mest aktivitet mellom påske og skoleferiestart, og fra skoleferiestart og frem til høstferien. Dette er periodene flest boliger legges ut for salg.

- Når det gjelder boligprisutviklingen, viser statistikken at boligprisøkningen tas ut mellom januar og september, med unntak av i skoleferieperioden. Så flater prisveksten ut mot slutten av året, sier Kathrine Malt, partner og eiendomsmegler hos Sem & Johnsen.

Når november kommer legges det færre boliger ut, og i desember pleier det å være svært stille på boligmarkedet. I denne perioden stagnerer vanligvis prisveksten. Den går altså ikke ned, så det er ikke slik at du statistisk sett får mindre for boligen om du selger i desember i stedet for i mai.

Les også: Hvor mye kan du få i boliglån?

Boligprisutviklingen måned for måned 2015 til juli 2019. Kilde: Eiendom Norge

- Når det er best å legge ut boligen din for salg avhenger av hva slags bolig du har. Er det snakk om et hus med hage, velger de fleste å selge når hagen viser seg fra sin beste side, altså i mai/juni, eller august/september. Men i Oslo er det knapphet på slike boliger, spesielt i strøk med kort vei eller god kommunikasjon til sentrum, så du kan gjøre et like vellykket salg i november. Da vil det også være færre konkurrenter i markedet, sier Grønn.

Les også: Dette spør folk om på visning

- Selger du en liten leilighet, er det gjerne god etterspørsel også i skoleferien. Mange som skal starte studier vil helst eie fremfor å leie. Det er også mange som flytter til Oslo for å starte i jobb. Disse tar heller ikke pause fra boligjakten i skoleferien.

Rådfør deg med en lokalkjent megler

Når det er best å selge akkurat din bolig er det lettest å få klarhet i ved å ta en prat med en erfaren megler som har god kjennskap til området du selger i. Hun vil vite hvor stort trykket fra kjøpere er, og hvordan prisutviklingen har vært den siste tiden.

- Så spiller det selvsagt inn hvilken situasjon du er i. Har du kjøpt ny bolig, vil du gjerne få solgt den gamle så raskt som mulig. En god og erfaren megler vil kunne hjelpe deg med dette uansett når du skal legge den ut.

- Boligkjøperne er der ute hele året, de. Det gjelder bare å vekke interessen deres ved å presentere boligen riktig i boligannonse, på bilder og i salgsprospekt.

Lurt å planlegge salget i god tid

Malt vil likevel anbefale at du planlegger salget i god tid. Da har du også tid til å gjøre eventuelle utbedringer som kan heve boligens attraktivitet.

- Hvis du vet at du skal bytte bolig, er det ikke så dumt å starte forberedelsene allerede før du har kjøpt noen ny. Ingen angrer på at de begynte å rydde i boden litt før, ler Grønn.

Hva så med oppussing? Holder det med et malingsstrøk i stua? Eller burde kjøkkenfrontene byttes og parketten slipes ned?

- Det avhenger av type bolig. Dersom du er usikker på om du bør pusse opp noe før salget, eller kanskje gjøre om på planløsning eller bruk av rommene, kan en megler komme med gode innspill på dette, også.

Vi kan boligsalg

Sem & Johnsen har mer enn 45 års erfaring med å selge boliger i Oslo og Akershus. Hos oss jobber noen av bransjens beste eiendomsmeglere. Skal du selge boligen din, og trenger råd eller bistand kan du ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig boligprat.

Liste med 1 menneske