Persbråten-elev til Junior-VM

Persbråten-elev til Junior-VM

Vi gratulerer og ønsker Lucas Braathen lykke til i Davos!

30. januar går startskuddet for Junior-VM i Davos, Sveits. Blant de 13 norske løperne som er tatt ut er Lucas Braathen, elev ved den Sem & Johnsen-sponsede alpinlinjen på Persbråten videregående skole i Oslo. Les mer om alpinlinjen og Sem & Johnsens sponsing her.

- Vi gratulerer, og starter med et klassisk sportsspørsmål – hvordan føles det å bli tatt ut til å kjøre i VM?

- Tusen takk! Det føles litt uvirkelig. Jeg hadde ikke forventet det ved inngangen til sesongen. At jeg er tatt ut er utrolig gøy. Det blir spennende å kjøre et internasjonalt renn på høyere nivå, og få oppleve et så stort og proft arrangement, sier Lucas, som fikk vite at han var tatt ut knapt en og en halv uke før VM starter.

Det plager ikke Lucas at han ikke visste om deltakelsen tidligere. For elevene ved alpinlinjen på Persbråten trener hardt og fokusert hele året, og deltar i renn sesongen gjennom.

- Jeg har fått god konkurransetrening ved å kjøre renn siden desember. Men det blir veldig spennende å være med i VM. Jeg har aldri stått på ski i Sveits, bare i Tyskland og Østerrike, og heller aldri konkurrert på dette nivået før.

- Har du satt deg noe mål for VM?

- Jeg har en ambisjon om å klare en topp-15. plassering. Det hadde vært gøy. Men uansett er det verdifullt å bli kjent med det å konkurrere på et høyere nivå.

 For dem som ikke vet det – det er bare tre sesonger siden Henrik Kristoffersen vant sitt sjette Junior-VM. I dag er han blant de beste i verden.

 - Min største drøm er å konkurrere i verdenseliten. Jeg driver ikke med alpint bare for gøy, jeg ønsker å bli best. Å delta i Junior-VM er et steg på veien, sier Lucas.

Som elev på alpinlinjen på Persbråten får han de beste mulighetene til å satse på drømmen, og samtidig gjennomføre utdannelsen.

- Det er veldig bra å gå her, for nivået blant elevene er høyt. Det finnes ingen rolig trening, vi hjelper hverandre og konkurrerer mot hverandre. Vi er alle en sammensveiset gjeng som kommer godt overens.

Det var også flere andre elever som nesten kvalifiserte seg til å delta i Junior-VM.

- Tre av oss syv elever på andre trinn er topp tre i verden i slalåmdisiplinen for 2000-kullet.

- Jeg trives veldig godt på Persbråten. Alt er godt tilrettelagt for at vi skal kunne kombinere trening og skole. Vi får god oppfølging. Vi er mye på samlinger, og da får vi planer fra lærerne om hva vi skal jobbe med av skolearbeid, sier Lucas.

- Elevene på alpinlinjen har sikkert hundre reisedager i året. Skigruppen blir nærmest en familie nummer to for elevene. Da er det viktig med et godt miljø og god oppfølging fra trenere og lærere, sier Marius Jørgensen, som er foreldrerepresentant

- Det er mange flinke elever på alpinlinjen, og det er et godt akademisk nivå, også. Det er vi foreldre opptatt av. Ikke alle blir verdensmestere, så det er lurt å ikke putte alle eggene i én kurv.

- Det er små marginer i alpinsporten, og det kan være kort vei mellom oppturer og nedturer. Derfor er det bra at miljøet er så godt, og at elevene er så sammensveiset.

- Vi er stolte av å få med en elev i Junior-VM. Det inspirerer alle elevene, spesielt siden nivået er så jevnt, og elevene bytter på topplasseringene på resultatlistene. I år var det Lucas som ble tatt ut, neste år kan det være flere, sier Jørgensen.

Foto: Christian Haukeli