Skatter på Skøyen

På Skøyen ligger boligområdene sentrumsnært mellom grønne lunger og sjøen, og det er kort vei til absolutt alt. Bli med når eiendomsmegler Linda Klokk viser oss rundt på Skøyenboerens foretrukne fremkomstmiddel – elsparkesykkelen.

Vi starter i Madserud Allé, som kanskje har den største samlingen av flotte villaer som Oslo har å by på. Mellom blomstrende syriner i store, grønne hager kan vi nærmest kjenne det historiske suset der vi ruller bortover og forsøker holde følge med dagens guide.

Blant storslåtte villaer i Madserud allé

Her preges arkitekturen av nybarokk trevillaer og store sveitservillaer, med dertil passende hager med store, gamle epletrær. Det er nesten som å bo på landet, bare midt i byen.

– Dette er én av de mest uberørte gatene i Oslo, med flotte, klassiske villaer fra 1900-tallet i nybarokkstil. Her er det store, flotte hager med frukttrær, og Frognerbekken som renner på nedsiden gir en nydelig ramme rundt området, forteller vår lokale eiendomsmegler ivrig.

Vi stopper utenfor Madserud Gård, en fantastisk eiendom som ligger midt i Madserud Allé. Den store herskapsvillaen var opprinnelig en husmannsplass til Søndre Skøyen, også kalt Skøyen Hovedgård. Og like ved siden av, i den gamle oppkjørselen til gården ligger det nå flotte villaer på rekke og rad. Hvem skulle tro at det for ikke så lenge siden så ut som en spøkelsesby nettopp her?

– Her sto villaene lenge brakke og nedslitte mens man søkte om å få bygget blokker i stedet, kan Linda Klokk fortelle. – Den tillatelsen ble aldri gitt, og i stedet ble husene gitt vernestatus. Nå er bygningene satt i stand og ligger som perler på en snor med en fantastisk utsikt mot tennisbanene nedenfor.

Med Frognerparken som hage

Fra Madserud Allé – og hele Skøyen – er det lett tilgang til Frognerparken, eller «hagen vår» som mange Skøyenboere kaller den.

Vi snakker ikke om hvilken som helst park heller. Frognerparken er Norges mest besøkte severdighet og ble vedtatt fredet av Riksantikvaren etter kulturminneloven tilbake i 2009.

– Dette er jo liksom vår utvidede hage. Istedenfor å stampe i kø kan du starte dagen med å gå eller sykle gjennom denne flotte parken og se hvordan den utvikler seg gjennom sesongene. Snakk om en god start! Jeg bor jo her selv. Det er en fin måte å stresse ned på etter arbeidsdagen også. Parken har mange aktiviteter året rundt, og i helgene er det et paradis for barn. Det skjer masse her som vi Skøyenboere vet å benytte oss av. Jeg blir rett og slett skikkelig glad av å være her! smiler Klokk i det vi ruller videre.

For når det gjelder valg av fremkomstmiddel så tar folk i området gjerne elsparkesykkel, vanlig sykkel eller beina fremfor bilen. Det er kort vei til alt og mange arbeidsplasser i umiddelbar nærhet. Et stort pluss for de mange som har valgt å bosette seg her.

Casinetto: Borettslaget mellom hagene

Et steinkast fra Frognerparken ligger Casinetto. Dette boligkomplekset med 300 leiligheter er et så vellykket prosjekt at byantikvaren har gitt det vernestatus. Borettslaget ble ferdigstilt i 1983 og ligger skjermet til mellom Frognerparken og Den engelske park.

Den karakteristiske bebyggelsen glir harmonisk inn i de vakre grøntområdene rundt. Denne delen av Skøyen er helt bilfri, og det er dertil fullt av liv og leven. Helt ideelt for barnefamilier.

– Barneskolen ligger bare et par minutters gange unna, og du hører kanskje barna som leker bak oss her? Slik vil det alltid høres ut når du du er på Casinetto, det er barn overalt, opplyser eiendomsmegler Klokk.

Skøyen hovedgård og Den engelske park

Midt inne i bebyggelsen på Skøyen finner vi Skøyen Hovedgård. Det er denne eiendommen som har gitt navn til området, og alle eiendommene rundt er skilt ut fra denne gården.

Gården har historie tilbake til middelalderen og var krongods, men dagens bygg ble reist i 1856 ved arkitekt Georg Andreas Bull, broren til Ole Bull. Hagen til hovedgården ble anlagt i engelsk stil og kalles derfor Den engelske park.

– Den engelske park, eller Skøyenparken som den også kalles, er inspirert av engelsk stil og fungerer som en grønn lunge for alle her. Parken blir tatt godt vare på, og det historiske preger fortsatt området – til glede for oss som bor her, smiler guiden vår.

Apropos historie. På de gamle jordene til hovedgården, der det tidligere gikk dyr og beitet ble det på 1980-tallet satt i gang en storstilt boligutbygging. Blant områdene som ble skilt ut fra Skøyen Hovedgård er det bygget ut terrassehus ved Skøyen Terrasse og boligblokker ved Øvre og Nedre Silkestrå, i tillegg til blokkene ved Casinetto. Til sammen huser disse borettslagene rundt 1100 leiligheter.

Harbitz Torg: Det nye nabolaget

På veien nedover mot det som er Skøyens nyeste nabolag, nemlig Harbitz Torg, passerer vi det som skal bli den nye storskolen på Hoff. Her kommer det både barne- og ungdomsskole i løpet av noen år, et velkomment tilskudd for de mange barnefamiliene som har bosatt seg her.

Ved Harbitz Torg lå det tidligere mye industrivirksomhet og området var preget av en ganske kraftig eim fra fabrikkene. For oss er det vanskelig å forestille oss. Nå dufter det deilig av ferskt brød og nytraktet kaffe i det vi beveger oss videre mot Skøyen stasjon rett nedi gaten. Om du ikke er så kjent på Skøyen er det gjerne togstasjonen du har et forhold til.

– Dette er jo knutepunktet de fleste kjenner. Fra Skøyen er det et utrolig godt kollektivtilbud, og du kan komme deg raskt avgårde med Inter City-tog, flytog, lokaltog, buss og trikk. Om noen år åpner det også en t-banestasjon her, noe som vil gjøre Skøyen enda lettere tilgjengelig – enten man bor eller jobber her, opplyser dagens guide.

På shopping i Karenslyst allé

Det gamle industriområdet på Skøyen har gradvis endret seg siden 1980-tallet, da fabrikkene flyttet fra området. Men tro ikke at det har satt et punktum for aktiviteten her. Tvert imot har området vært gjenstand for en rivende utvikling siden da. Karenslyst allé er helt enkelt blitt et pulserende handelssentrum. Mange store bedrifter har har sine hovedkontor her og det er tett mellom kafeene, spisestedene, butikkene og spesialforretningene.

Kort vei til sjøen er det også. På andre siden av motorveien ligger Sjølyst Marina og det er ikke mange meterne før du er ute på Bygdøy heller.

– Det er jo rosinen i pølsa det, at Skøyen ligger så tett på fjorden, stråler Linda Klokk i det rundturen nærmer seg slutten.

Vi forstår godt at mange trekkes hit. Sentrumsnær beliggenhet, gangavstand til alt, godt utviklet kollektivtilbud og fortsatt er Skøyen i rivende utvikling. Det vil komme mange flere boliger og møtesteder i årene som kommer.