Bekkestua: Boligstrøket som forener alle behov

Eiendomsmegler Anne Hellebostad Causevic bor selv på Bekkestua – og ser ingen grunn til å flytte.

– Bekkestua er på en måte Oslo i miniatyr. Det er mange av de samme tilbudene, men med mye kortere avstand til alt.

Anne Hellebostad Causevic har bodd i Oslo vest og Bærum i mer enn 40 år. Eiendomsmegleren og juristen har selv erfart hvor viktig nærområdet er for en familie, og kan godt forstå hvorfor Bekkestua tiltrekker seg så mange.

Kombinasjonen urbant og landlig virker forlokkende på et stort antall boligkjøpere, påpeker hun. Spesielt tilflyttere fra Oslo eller Fornebu ser etter større armslag for familien, samtidig som de fortsatt vil ha muligheten til å shoppe, gå på kafé eller restaurant. Det har de på Bekkestua, og folk strømmer til budrundene.

Fortetting, med noe for enhver smak

Som kollektivknutepunkt er Bekkestua gjenstand for fortetting, en politikk som har røtter langt tilbake i tid. Allerede i 1994, da tunnelen åpnet, begynte moderne leilighetsbygg å fylle eplehagene. I dag fremstår sentrum som moderne og urbant, og det er fortsatt stor byggeaktivitet.

Det åpner seg mer mot utkanten av sentrum, der du finner signalprosjekter som Villa Bekkestuene, Meglergården og Villa P. Sistnevnte består av 20 villaleiligheter som alle ble revet bort lenge før bygget sto ferdig. De er i snitt større enn det som er vanlig for nye leiligheter, og er perfekte for dem som liker følelsen av enebolig uten all jobben det medfører.

De omkringliggende strøkene på Bekkestua preges av småhusbebyggelse og villaer, der utbyggingen har vært mindre iøynefallende enn i sentrum. Men det har vært betydelig vekst her også; godt voksne og eldre bytter ut eneboligen til fordel for leilighetene i sentrum, og barnefamilier står klare for å overta.

Resultatet er at Bekkestua nå er hjemsted til flere enn noensinne tidligere. Det har ligget politisk vilje bak dette, men selv om voksesmertene stort sett er over nå, forteller Anne at utviklingen til tider har vært utfordrende.

Les mer om Villa P: Et spennende løft for Bekkestua

For befolkningsvekst krever noe av lokalsamfunnet. På Bekkestua var det lenge rift om skoleplassene, men Anne sier at kommunen nå har tatt grep.

– Kommunen har endelig tatt konsekvensen av den store tilstrømmingen av barnefamilier til området. I 2019 sto nye Bekkestua barneskole ferdig, med sårt tiltrengt avlastning for Haslum og Grav. I tillegg har de renovert Stabekk barneskole, slik at den nå har to trinn. Det foreligger dessuten planer om å bygge en ny barneskole på Ballerud, med fire paralleller og flerbrukshall. Barnehagedekningen rundt Bekkestua er også god, i motsetning til situasjonen i Oslo.

Skolen blir en forankring for de fleste familier, men det er ingen grunn til å flytte fra Bekkestua når barna er blitt store. Her trives alle aldersgrupper, ifølge Anne.

– For mange er jo Bekkestua blitt et kinderegg. Det er spesielt god kommunikasjon her: T-banen, blåtrikken, bussentral, flybuss – alt er på samme sted og veldig lett tilgjengelig. Og hvis du jobber i mer sentrale strøk og liker å røre på deg, er det utmerket sykkelavstand til Oslo, Fornebu eller Sandvika, forklarer hun.

Anne trekker også frem Bekkestuas store utvalg av aktivitetstilbud. Her er svømmehall, håndballhall, fotballbaner, golfbane, lekeplasser, bibliotek og skøytebane med mer. Dessuten er det kort vei til Bærumsmarka med publikumsfavoritter som Sæteren gård og Brunkollen. Og det meste er innen rekkevidde uten bil.

– Her kan 10-åringen fint komme seg til bandybanen på egenhånd, sier hun og smiler.


Det finnes så klart unntak, men Anne forteller at boligkjøpere på Bekkestua som oftest hører til én av to hovedgrupper. Hun er klar på hva som karakteriserer hver av dem.

Godt voksne med romslig økonomi

Det er mye satsing på leiligheter i Bekkestua sentrum, og kjøperne er i hovedsak godt voksne. Det er imidlertid ikke bare snakk om pensjonister, men også par på 55+. De er som regel i full jobb, har to biler og god økonomi. Anne utdyper:

– I motsetning til pensjonister, som selger eneboligen sin og fullfinansierer en leilighet, er ikke disse kjøperne fremmede for å ta opp lån. De kommer også fra enebolig, men har full jobb og låner gjerne litt av banken for å kjøpe seg en toppleilighet til 18 millioner kroner.

Barnefamiliene – og hva de ser etter

Barnefamiliene er unge fra Oslo vest eller Bærum som har bodd i byen en stund. Anne forteller at de søker seg til Bekkestua av flere grunner. Kollektivtilbudet er godt, og veldig få arbeidsgivere i Oslo har parkeringsplass. Mange flytter dessuten på seg når de får barn; da blir det fort mange trappetrinn opp til Frognerleiligheten i 5. etasje uten heis. Og byleilighetene har sjelden noen uteplass å snakke om.

Ifølge Anne har barnefamiliene typisk fire ønsker når de ser etter bolig på Bekkestua:

  • Kollektivtilknytning må være innen maksimalt 15 minutters gange.
  • Mulighet til elbillading og egen parkeringsplass.
  • Direkte utgang til uteplass/hage.
  • Vaskerom.

Mange ønsker i tillegg en utleiemulighet, men da må en opp i prisklasse.

– Du kan legge på to millioner ekstra for en hybel, hvis du sammenligner to ellers like boliger, mener Anne.

Alt har steget i verdi på Bekkestua de siste tiårene. Men Anne peker på at leilighetsmarkedet har fått et stort tilsig av nye enheter, slik at tilbudssiden i dette segmentet har holdt noenlunde tritt med etterspørselen. Selv om folk har tjent penger på leiligheter, har det altså ikke vært ville vesten.

Hun tror de aller fleste investeringer på Bekkestua vil kaste av seg, men holder en knapp på eneboliger som særlig lovende. De vil nemlig være mangelvare i all overskuelig fremtid.

– Eneboligmarkedet har ikke hatt noe særlig utbygging, så der har prisene økt. Men kommunen har reguleringsmyndighet, så det kan være de åpner for at flere barnefamilier skal få kjøpe på Bekkestua. Da kommer det kanskje flere tomannsboliger, men også de er bankers som investeringsobjekt, hevder hun.

Et sted for fremtiden

Politikerne er ikke helt samstemte om hva som skal skje på Bekkestua fremover. Det er bred enighet om at Bekkestua skal være et knutepunkt, men det finnes dem som synes veksten må kombineres med vern.

Uansett hva de bestemmer seg for, er Anne overbevist om at Bekkestua vil beholde den sjelen som appellerer til så mange. Hun har selv bodd her i 30 år, og barna hennes har nylig flyttet tilbake til Bærum. Alt i alt er det kanskje ikke så rart at den erfarne eiendomsmegleren runder av med en helhjertet støtteerklæring.

– Jeg kunne ikke tenke meg å bo et annet sted, humrer hun.